• Door een verdiende 2-1 (1-0) overwinning op de reserves van AFC Ajax is Berkum 2 landskampioen van de Reserve Hoofdklasse geworden.

  Roy van der Stouwe bracht Berkum in de 31e minuut met een schitterend afstandsschot op voorsprong. In de 62e minuut verdubbelde Asse Visscher de marge (2-0). De tegentreffer van de bezoekers (ver in blessuretijd) kwam op naam van Paul Quasten.

  Wat vooraf ging

  In de voorbeschouwing hadden we het reeds vastgesteld. Zij hadden er nog niet één wedstrijd verloren, wij wel. Je kunt maar beter alles één keer geoefend hebben, zo bleek vandaag. Zaterdag 25 juni jl. ontvingen wij de AFC Ajax, uit Amsterdam dus. Beiden hadden we drie finalerondes doorstaan waarbij we speelden tegen verenigingen die uit alle windrichtingen van Nederland kwamen.

  Alles was er dus wel op Sportpark 'De Vegtlust': opblaaspoppen, vuurwerk een heuse kampioensschaal, medailles  en vooral veel publiek. De omstandigheden waren dus perfect voor de strijd om het Algeheel Kampioenschap van Nederland van de Reserve Hoofdklasse.

  Op het wedstrijdformulier stonden geen verrassingen. Bij VV Berkum zijn de meeste basisspelers geboren tussen 1999 en 2001. Keeper Stue Hendrikse was daarop een uitzondering, hij is van 2003. Op de bank zaten er met Joost Baas (1998) en Chris Hutten (1997) twee routiniers paraat om het jeugdige team zonodig te versterken.

  Bij AFC Ajax loopt het qua leeftijden meer uiteen. De oudste speler is geboren in 1987. Mitchell Burgzorg is de naam. De oud-prof is in het dagelijks leven nu 'rapper' van beroep en beter bekend onder de naam 'Priester'. Het nummer 7 wist hij de hele wedstrijd verborgen te houden onder zijn prachtige 'dreads'. Even was het te zien. Toen kon een Berkum-speler de neiging niet weerstaan om er aan te trekken.

  De eerste helft

  Voor het overige was het duel best sportief, al werden er in totaal acht gele kaarten uitgedeeld door scheidsrechter Jorg Ordelmans. Aanvankelijk leek hij wat meer op de hand van de gasten uit Amsterdam te zijn. Uiteindelijk ontkwam hij er niet aan om de Amsterdammers maar liefst zes keer met geel te bestraffen. Maar dat was later pas.

  De aanvallers uit Amsterdam begonnen fel en deelden hier en daar een onbestraft een tikje uit. De Zwolse verdedigers reageerden hier echter onverstoorbaar op. Na de eerste 10 minuten wist Berkum geleidelijk aan een overwicht op te bouwen. Tot veel kansen leidde dat echter niet. De eerste kwam in de twintigste minuut. Serge Nap wist aan de rechterkant te ontsnappen aan zijn directe tegenstander. Na een rush van 30 meter  besloot hij de zestien in te trekken. Op de hoek van het strafschop gebied  aangekomen werd hij onreglementair gestopt door een Ajax-speler. De vrije trap werd door Nap zelf genomen. Deze ging net over.  

  In de 30 e minuut was het wel raak. Roy van der Stouwe kreeg de bal in zijn bezit en haalde met rechts uit en de bal plofte mooi neer in de linkerhoek: 1-0. Een verdiende voorsprong, daar was iedereen het wel over eens. Joey Nieuwkoop speelde ook weer een sterke partij. Hij trok en sleurde en wist regelmatig voor dreiging te zorgen. In de 73e minuut brak hij door aan de rechterkant van het veld. Hij besloot in de korte hoek te schieten, maar de bal belandde helaas in het zijnet. Vlak voor het rustsignaal wist Nieuwkoop nog een keer goed uit te halen, maar dit keer schoot hij over. En dus werd er met een 1-0 stand gerust.

  De tweede helft

  AFC-Ajax trainer Sergio Cameron maakte buiten de lijnen een fanatiekere indruk dan zijn team in het veld. Dus zal er in de rust een kleine donderpreek plaats gevonden hebben. In de tweede helft verscheen Ajax dan ook met wat meer overtuiging in het veld. Dat was nodig ook. De eerste helft maakt het team een wat fletse en timide indruk. Anders dan er op basis van de resultaten in het seizoen tot nu toe, verwacht mocht worden. Maar Berkum 2 bleek deze middag niet alleen beter, maar vooral ook effectiever.

  De misschien wel mooiste actie van deze middag was van Asse Visscher in de 52e minuut. Aanvoerder Stef Korterik wist halverwege de eigen helft een doorgekopte uittrap van Ajax-keeper Axel Weitz te onderscheppen. Deze wist hij te plaatsen op Roy van der Stouwe, die net over de middenlijn Asse Visscher diep stuurde. Deze kapte in het strafschop zijn tegenstander uit met links en haalde uit met rechts: 2-0. De wedstrijd leek beslist.

  Bij de Amsterdammers zag je de vertwijfeling toeslaan. Ook een beetje onbegrip. “Wij zijn toch Ajax, wij zouden toch de beste moeten zijn”, hoorde je ze bijna denken! In Berkum hadden we ook maar één keer verloren. Maar dat was precies genoeg. Van een beetje tegenslag word je uiteindelijk alleen maar beter. Ajax moest nu kleur bekennen. Met Giorgo Sanches werd er wat extra gif ingebracht. Dat leverde Ajax de beste kans van de middag op. Terzo Stemerdink mocht een vrije trap nemen op het randje van de zestien meter. Deze werd goed ingeschoten, maar keeper Stue Hendrikse wist de bal schitterend over te tikken. Bij Ajax sloopt de frustratie er wat in en dat leidde tot veel kleine en onschuldige overtredingen, maar die moesten dus wel bestraft worden met gele kaarten. Veel kansen leverde het Ajax-spel niet meer op. In de 96e werd het nog even spannend toen de beste speler aan de kant van Ajax-kant oud-prof Paul Quasten toch nog een doelpunt wist te maken. Heel even leek het nog spannend te worden, maar scheidsrechter Ordelmans floot al snel daarna definitief af.

  De nazit

  Een ware vreugde-explosie volgde. Voorzitter Jan Teun Fuller mocht de succesploeg toespreken en complimenteren met een geweldig seizoen. Trainer Rinke Borger heeft van het jeugdige team de afgelopen seizoenen een echte eenheid gemaakt. Het laatste puzzelstukje viel vorige week in het park in Eindhoven op zijn plaats. Een toevallige passant werd gevraagd om advies. Succes begint bij het willen winnen. Dat wilde de Berkum net iets meer dan Ajax, en dat was genoeg. Alle spelers waren daarbij nagenoeg even goed.

  Dat is niet alleen in Berkum opgevallen. Want het succes heeft ook een keerzijde. Een zevental spelers gaat de club verlaten.  Asse Visscher, Rik Ngimbi en Roy van der Stouwe vertrekken naar buurman Be Quick ’28. Joey Nieuwkoop en Serge Nap gaan naar SVI om de ploeg uit Zwolle Zuid te versterken. Pim Bruinink gaat zijn geluk in het westen bij Hercules Schiebroek beproeven en keeper en Stue Hendriks gaat in de omgekeerde richting naar het oosten om daar HHC te versterken. Maar daarover werd nu nog even niet getreurd. Eerst moest er nog even een stevig kampioensfeest gevierd worden. De troostrijke gedachte hielp natuurlijk ook dat er dit seizoen met Finn Jordans, Derk Fuller en Caïro van Wijnsberge talentvolle jongens zijn doorgebroken die in de toekomst zeker van waarde zullen zijn voor VV Berkum. Dus kon er met een gerust hart een groot feest gevierd worden. Kampioen van Nederland word je waarschijnlijk maar één keer!

  Verslag: Rob Bruinink   - Foto's: Rainer Fröhlich  


  FINALE | Berkum 2 - AFC Ajax 2 - YouTube