• Berkum 5 stunt en gaat door in de beker!

Voetbal zou niet zo mooi zijn als er niet af en toe wat verrassends gebeurt. In 2014 was het Nederlands Elftal dat verraste door 3e te worden op het WK. Geïnspireerd door dit toernooi, ging het 5e afgelopen dinsdag de bekerwedstrijd in en tegen Nunspeet tegemoet.

Uitgaand van het totale-mens-principe en het hebben van een ‘Gouden Pik’ kwam Louis van Gaal met een on-Nederlandse 5-2-3 formatie op dat WK. Dit leverde in het begin veel kritiek op, maar leverde uiteindelijk wel de nodige overwinningen op in Brazilië. De 5-2-3 formatie werd gekopieerd en namen als ‘Ron Vlaar’ werden ingewisseld voor ‘Bunny’. Enige verschillen zijn dat er bij Berkum 5 wordt uit gegaan van het Kelderklasse-principe en onze coach een ‘Gouden Ring’ draagt.

Berkum 5, dat goed presteert in de reserve 3e klasse, moest dus aantreden tegen Nunspeet 2 dat uitkomt in de reserve Hoofdklasse. Weken van tevoren werden we door coach Van Rheenen (een Cruijff-adept, maar die het niet schroomt om Van Gaal te kopiëren) al gewezen op welke enorme stunt er in de lucht hing. Wekenlange voorbereiding moesten zorgen voor de ultieme avond. Een bijna geheel door Berkum 5 gevuld podium bij de 8 km tijdens de nieuwjaarsloop was mede een boost voor het vertrouwen.

Afgelopen dinsdag was het zo ver. In de eerste helft zorgde Berkum 5 met compact spel ervoor dat geen enkele Nunspeet speler ook maar een centimeter ruimte kreeg. De solide verdediging stond zijn mannetje en het enige gevaarlijke moment van Nunspeet was een bal op de paal. Berkum 5 was wat dat betreft nog dichterbij de openingstreffer, ware het niet dat spits Kokkie in de weg stond bij een poging voor open goal van Piet.

Ondanks deze teleurstelling gingen Berkum 5 tevreden met een 0-0 tussenstand de kleedkamer in en onder genot van een bakkie thee werd er afgesproken op dezelfde manier de tweede helft in te vullen. In de tweede helft werd Vincent Weenink na verdienstelijk spel naar de kant gehaald en voor Tikkie Bredewold, die na lang blessureleed zijn rentree maakte. Mede door de verdediging en het middenveld van Berkum 5, dat uitblonk in keihard Italiaans verdedigingswerk, kwam Nunspeet wederom niet tot grote kansen. Echter had Berkum 5, op een kans van Tikkie Bredewold na, ook niet veel in te brengen. Tot de allerlaatste minuut, diep in blessuretijd, toen Piet een splijtende pass in de diepte gaf waardoor Kokkie 1-op -1 met de keeper kwam. Ware het niet dat de tijd om na te denken te lang was en de inhoud van de longen weggevloeid. De kans werd vakkundig om zeep geholpen waardoor de wedstrijd in 0-0 eindigde.

Dit betekende geen verlenging, zoals op het WK 2014, maar direct penalty’s. Coach DJ Paul maakte het lijstje penalty nemers bekend en daarna begonnen de twee teams aan de bloedstollende reeks. De eerste 3 penalty’s van ons, genomen door Bas, Piet en Roy Dijkslag, gingen er in. Nunspeet zag echter hun 3e penalty gestopt door de ‘Tim Krul’ van de avond, Ruben Pierik! Nadat Ruben de Jong de 4e penalty raak schoot en Nunspeet voor de 3-4 aantekende was het schlemiel Kokkie die zijn daden goed kon maken door de 5e penalty raak te schieten en Berkum 5 naar de volgende ronde te knallen. Het psychologische spelletje van de keeper bracht hem niet in verwarring en een strakke bal in de hoek werd opgevolgd door een uitbarsting van vreugde en geluk bij de mannen van Berkum 5!

Stunten in de beker op dinsdagavond in Nunspeet? Volgens sommigen het hoogtepunt van hun leven (naast hun huwelijk en krijgen van kinderen uiteraard)!

De volgende bekerwedstrijd is uit tegen VVOG 2 in Harderwijk op 6 februari, komt dat zien en wie weet zal Berkum 5 wel de finale halen en winnen, in tegenstelling tot het Nederlands Elftal in 2014??

Afsluitend willen we bij deze nog even Vincent Weenink en Roy Dijkslag van Berkum 4 hartelijk bedanken voor in inzet die avond!

Met sportieve groet,

Berkum 5