• Berkum 8, fiesieke veiligheid

  Na een weekje rust (weekendje weg met moeders de vrouw) ben ik mijn fiets opgestapt om naar het dorpje Wilsum af te reizen. In verband met de winters temperaturen had ik mij goed ingepakt. Na een fietstocht met mooie taferelen kan ik mijn fiets parkeren bij het plaatselijke sportpark. Wat mij direct opvalt is dat geen enkele fiets op slot staat: ‘dat is in dit dorp ook niet nodig. We vertrouwen elkaar, “aldus de barman waar ik een kopje koffie koop. Wilsum, een plaatsje met iets meer dan 850 man en waar geen enkel huis te koop staat, ligt tussen Kampen en Zwolle, “een mooie plek voor mensen die niet in de grote stad willen wonen.”

  Leiderd Marco geeft aan dat de meeste sportvrienden hier voor het eerst zijn: “ze kennen de locatie en dus de tegenstander ook niet. We zullen uit een ander vaatje moeten tappen, want ik verwacht hier geen technisch maar vechtvoetbal. De uitdaging is om daar niet in mee te gaan.” Dus een duidelijke opdracht.

  De sportvrienden hadden de opdracht begrepen en speelde slim de bal rond, maar tot echte kansen kwam het niet. Max gaf in het veld al aan: “de spitsen zijn te statisch, ze bewegen te weinig.” Dat ben ik met ‘m eens. Hierdoor moesten de middenvelder het gevaar stichten en die waren daar niet op voorbereid. De enige die nu en dan door de defensie liep was Edje die helemaal is opgevrolijkt nu hij bij de defensie zit.

  Dat de sportvrienden uiteindelijk toch met een ruime 0-2 voorsprong gingen rusten mag een wonder heten. De 0-1 kwam door een polletje. Bij schaatsen heb je soms last van vogelpoep, bij voetballers op natuurgras heb je soms last van polletjes. Zo nu ook: “we dachten allemaal dat de keeper de bal zou oprapen, echter op het alle laatste moment veranderde de bal van richting, kwam tegen het gezicht van de keeper aan en rol zodoende tegen het netje aan. Koddig om te zien” aldus Tokko die bij het verwoorden van de situatie nog een glimlach op zijn gezicht krijgt. De 0-2 is afronding van een mooie aanval.

  De tegenstander kon er weinig tegenover zetten. En dat werd nog minder nadat de sportvrienden de voorsprong nog verder hadden opgebouwd door Rob: “als de speler van Wilsum gewoon was blijven staan, had hij mij kunnen afremmen. Maar hij nam een sliding die niet helemaal goed werd uitgevoerd. Daardoor was de weg naar het doel vrij.”

  Dat de oranjehemden nog een goal hebben gemaakt is voor de statistieken en een zure bijkomstigheid voor Bas. Drie punten, verder weinig om warm van te worden. Daarom eerst maar weer een kopje koffie voordat ik de fiets op stap om naar huis te gaan. Mijn fiets stond er ook nog en ik denk aan de woorden van de barman: we vertrouwen elkaar. Het is hier dan ook veilig…

  "Roderick"