• Elk sportteam heeft zijn eigen identiteit. Binnen Berkum is dit niet anders. Het ene team focust vooral op prestaties, daar moet alles voor wijken. Andere teams bevatten louter vrienden die ook naast het veld bijvoorbeeld het uitgaansleven onveilig maken en zowel in sport als privé naadloos in elkaar overgaan.

De identiteit van Berkum 9 kenmerkt zich vooral op het sociale. Iedereen is welkom en iedereen kan en mag zijn wie hij is. Soms schuurt dit in seizoenen waar meegedaan wordt om de prijzen, maar zelden worden er concessies gedaan op dit gebied.

Al jaren is één van onze sportvrienden Anne Wybe de Boer. Anne Wybe is, toen hij in Berkum bij het Frion woonde, begonnen als voetballer in de jeugd. En hij stroomde, zoals alle spelers, uiteindelijk door naar de senioren. Door zijn autisme werd het echter steeds lastiger om als speler deel te nemen. In overleg met het toenmalige 7e elftal is hij als grensrechter begonnen. Dat is een hele goede keus gebleken.

Sinds enkele jaren is hij grensrechter bij de sportvrienden en daar bestaat geen autisme. Anne Wybe is één van het team, hij hoort erbij. En hij geniet met volle teugen. Voor zover het geheugen reikt, t is hij er altijd. Geen wedstrijd slaat hij over. Tegenwoordig woont hij in Kampen, maar op zaterdag komt hij met trein en bus, geheel zelfstandig (!) naar Berkum. In de dagen voor de wedstrijd wordt hij door de leider op de hoogte gebracht van het tijdstip dat hij zich moet melden op de Vegtlust. En vaak is hij de eerste die aanwezig is.

Rond de wedstrijd is hij verantwoordelijk voor de waardevolle spullen, het vullen van de waterzak en de bidons en natuurlijk het vlaggen. En de sportvrienden durven de stelling aan dat hij de eerlijkste grensrechter van de regio en misschien zelfs wel van heel Nederland is! Met energie en passie volgt hij het spel en assisteert hij de scheidsrechter. Mocht de scheidsrechter de tijd vergeten zijn, geen paniek, de klok van Anne Wybe loopt altijd gewoon mee.

En op 1 juli 2022 was Anne Wybe 20 jaar lid van VV Berkum. De club die hem op mooie plekken bracht. Zo mocht hij tijdens Berkum 9 voor Floor vlaggen in het PEC Zwolle stadion. Een ervaring die hij koestert.

De sportvrienden hebben hem in de loop van de jaren al meermaals verrast met spullen. Een sporttas, een grensrechter tenue en uiteraard de teamkleding van onze sponsoren. En in oktober hebben we voor zijn jubileum Chinees gegeten en hem een setje eigen vlaggen cadeau gedaan.