• Berkum 9: Traditie

  Tradities zijn er in verschillende vormen. Zo heb je Oud en Nieuw waar vuurwerk een traditie is en ook rond Sinterklaas, Kerst en Carnaval worden diverse tradities benoemd.

  Op kleinere schaal hebben we binnen onze voetbalvereniging ook de nodige traditie. Aan het eind van het seizoen bijvoorbeeld de voetballadder of het voetvolleytoernooi voor de senioren. En ondertussen kunnen we ook stellen dat het een traditie is om het Oktoberfest standaard in november te vieren.

  Ook onze supportersvereniging heeft een programma dat je ondertussen traditioneel kan noemen. Klootschieten komt met regelmaat terug, net als kaartavonden. De fietspuzzeltocht op Hemelvaartsdag is zeker een traditie die iedereen een keer meegemaakt moet hebben. Sowieso is het een goed idee om lid te zijn van deze ondersteunende vereniging. Voor slechts €7,50 per huishouden per jaar ben je al lid.

  Onze sportvrienden hebben ook zo hun tradities. En afgelopen zaterdag was er een kans om eens te breken met deze, enigszins negatieve traditie. De sportvrienden hebben er een handje van om sociaal te zijn en moet er gevoetbald worden tegen een laagvlieger, zijn ze vaak bereid hen 1 of meer punten te schenken. Deze keer stond de uitwedstrijd tegen Storica op het programma.

  Storica had in 10 wedstrijden nog geen punt gehaald en had een doelsaldo van -46. Met de ambities die sportvrienden hebben, zou deze wedstrijd geen probleem mogen zijn. Voorafgaand werd gewaarschuwd voor onderschatting en dat we vooral ons eigen spel moeten spelen. Ook daarin schuilt een traditie namelijk. Het spel wordt vaak aangepast aan de tegenstander.

  Op een zwaar veld wordt al snel duidelijk waarom Storica nog geen punten had. He tempo was laag en de bal in de ploeg houden was lastig voor hen. Echter kan op deze zaterdag hetzelfde gezegd worden van de sportvrienden. Zodra we de bal in bezit hadden, wilden we zo snel mogelijk de lange bal geven om iemand alleen voor de keeper te zetten. Dit terwijl er volop ruimte was om kort te combineren. En verloren de sportvrienden de bal, dan werd er geen druk gezet, maar wachtte men af op een fout van de tegenpartij. Vanaf de kant zag het eruit als een zomeravondje walking football.

  En toen de bal een keer goed viel, lukte het Jorick niet de bal langs de keeper te krijgen. De rebound werd gemist door Thomas, die vervolgens op theatrale manier zijn misser analyseerde.

  Bij een spaarzame uitval van Storica, was er miscommunicatie tussen Bas en Paolo. De bal bleef tussen hen liggen en de spits van Storica wist dit cadeau uit te pakken. Toen een aanval later Storcia ook een prima veldgoal maakte, stond alles in de steigers om de traditie voort te zetten. Met een 2-0 stand werd de kleedkamer opgezocht.

  Na de rust werd de wedstrijd nog kolderieker. Een doelpunt van Renzo werd afgekeurd vanwege buitenspel. Vervolgens was het Vincent die de aansluitingstreffer noteerde. Met nog een paar verse krachten en een andere tactiek, werd het laatste halfuur ingegaan. En het was Kelvin die een voorzet vanaf de middenlijn, zomaar binnen zag rollen. Lang konden de sportvrienden niet genieten van deze gelijkmaker. Bas, die daarvoor met een aantal sterke reddingen doelpunten voorkomen had, maakte een inschattingsfout door ver buiten zijn 16 een bal te willen onderscheppen. De tegenstander was eerder bij de bal en het was een koud kunstje om de bal in het lege doel te krijgen.

  Vanaf dit moment was het vooral eenrichtingsverkeer, zonder dat er echt een aanvalsplan zichtbaar was. Toch was het Paolo die de bal in het doel kreeg. Dat de keeper deze houdbare bal via zijn been, binnenkant paal en lichaam alsnog achter de lijn zag verdwijnen, paste prima in het beeld van deze wedstrijd. In de laatste minuten waren de sportvrienden nog dicht bij de winst, maar gezien het vertoonde spel zou dat onterecht zijn geweest.

  En zou is de traditie voortgezet. De sportvrienden schenken Storica hun eerste punt en hebben dat aan zichzelf te danken. De doorgaans goede sfeer was ver te zoeken en het team zal snel de rug moeten rechten om niet af te glijden naar de onderste regionen van de ranglijst.

  Als man of the match werden meerdere mensen gekozen. Gezien bovenstaande, slaan we die voor deze wedstrijd maar een keer over.