Berkum 9: Vegtlust

Sinds jaar en dag heeft het sportpark van onze vereniging de naam “Vegtlust”. Op internet staat vermeld waar deze naam op gebaseerd is:

“De buitenplaats Vegtlust heeft gelegen aan de Nieuwe Vecht in het buurtschap Berkum. De bouw- of stichtingsdatum is niet bekend. Het huis is aangegeven op het kadastrale minuutplan uit 1832 en bestaat dan uit een huis, omgeven door een vierkante gracht met langs de Boerendanserdijk en de Nieuwe Vecht twee kleinere huizen. Eén van deze huizen was het koetshuis.

Vegtlust was een eenvoudig vierkanten buitenhuis met weinig aanzien. Het werd bewoond door de Zwolse goudsmid Van Delden. Vegtlust was omgeven door een kleine tuin en een koetshuis. Het wit geschilderde koetshuis heeft nog lang bestaan en heeft later de functie van herberg gekregen.

Het terrein van de voormalige buitenplaats Vegtlust heeft tegenwoordig een recreatiebestemming en is in gebruik bij de voetbalvereiniging V.V. Berkum.”

Op dit sportpark hebben de sportvrienden al meermaals mooie wedstrijden laten zien en afgelopen weekend mochten zij aantreden tegen IJVV 8. Dit team was onbekend voor de sportvrienden, maar uit de ranglijst bleek dat ze prima resultaten leveren. Slechts één verliespartij, dus ze draaien mee in de top van de ranglijst. Dat sinds het vallen van de blaadjes de resultaten van de sportvrienden achterblijven heeft u de afgelopen verslagen al kunnen lezen. Twee uitglijders, twee onnodige nederlagen. En dus kon deze wedstrijd als een echte “6-punten” wedstrijd benaderd worden.

Vooraf werd in de kleedkamer het strijdplan uitgerold. De nadruk van het technisch hart lag hierbij op de basis. Simpel voetballen, afspraken nakomen en vooral “vegtlust” tonen en strijd leveren!

De wedstrijdsecretaris had ons om 17.00 uur ingedeeld op het hoofdveld. De verlichting had ook meegelezen de afgelopen weken, want met minieme sfeerverlichting waar een gemiddelde kerstboom voor in staking gaat, werd er afgetrapt.

En alle bespiegelingen vooraf ten spijt, binnen enkele minuten kon IJVV de 0-1 aantekenen. Vanaf de zijkant was goed te zien dat de kopjes alweer gingen hangen, maar door opzwepende coaching in én buiten het veld, knokken de sportvrienden zichzelf terug in de wedstrijd. En dan hebben we tegenwoordig een goudhaantje. Vanuit de eerste goede aanval wordt Jasper 1-op-1 met de keeper gezet. En dat is zo langzamerhand een zekerheidje: 1-1.

De wedstrijd vordert en gaat op dit moment gelijk op. En ook nu is het IJVV die gebruik maakt van het niet nakomen van afspraken. Met een goede actie buitenom vindt de speler van IJVV zijn volledig ongedekte teamgenoot die moeiteloos Bas het nakijken geeft.

Wederom volgt er een reactie van de sportvrienden. Gingen de afgelopen weken de wedstijden naar dit soort tegenslagen als een nachtkaars uit, dit keer was er passie, strijd en “vegtlust”. Gevechten om elke meter, om elk duel. En ook nu is het Jasper die de ruststand van 2-2 op het bord zet.

Tijdens de thee, die al weken ranja blijkt te zijn, wordt vooral gehamerd op de juiste instelling. Die is vandaag prima en men merkt dat IJVV steeds meer gaat praten. Het loopt niet lekker bij hen, ze hadden de wedstrijd al graag beslist gehad.

Met een aantal frisse krachten starten we de tweede helft. We merken dat er fysiek veel gevraagd wordt. Met Roel als aanjager worden scherpe duels uitgevoerd. Vlak na rust is het weer Jasper die op avontuur gestuurd wordt. Echter wordt hij onterecht afgevlagd voor buitenspel, het enige smetje op een verder sportief, op het scherpst van de snede, potje voetbal. Toch is het weer IJVV dat op voorsprong komt, 2-3. In deze fase is het voor de sportvrienden meer tegenhouden, dan creëren. Het is overleven, mede dankzij een wederom sterk keepende Bas.

10 minuten voor tijd wordt het slotoffensief gestart. Een verdediger wordt vervangen door Rob die naast Jasper in de spits komt te spelen. IJVV ziet de bui hangen en er wordt driftig gevraagd om een extra verdediger. 5 minuten voor tijd krijgen de sportvrienden een vrije bal halverwege de helft van IJVV. Het concept is al enige tijd zichtbaar, lange ballen op Rob en daaromheen reageren. Ook deze vrije bal gaat richting Rob, echter is het Roel die de bal prima verlengt en in de lange hoek deponeert 3-3! Op basis van de wedstrijdinstelling en het geboden spel volledig terecht. Of zit er nog meer in? Kunnen de sportvrienden net als tegen ASC enkele weken terug de volle buit nog over de streep trekken.

Nog maar eens een lange bal, nog maar eens een corner te nemen en dan gebeurt het. Een ouderwetse scrimmage. Bal tegen benen, opruimen door IJVV, maar dat lukt niet verder dan de 16. Weer een schot dat smoort, flipperkastvoetbal en ineens ligt de bal voor de voeten van Rob. Hij prikt de bal van 7 meter in de bovenhoek, heel Berkum in extase. Echter hebben de grensrechter en de scheidsrechter ergens in de aanval aanvallend hands gezien. Heel zuur voor de sportvrienden, maar terecht of onterecht, de beslissing van de scheidsrechter is heilig.

En zo eindigt een mooie pot voetbal in een gelijkspel. En als de sportvrienden deze inzet en passie wekelijks op de mat leggen, zullen ze het hele seizoen bovenin meedraaien. Op welke plek? Dat zal dan door details beslist worden.

De eer voor de titel man of the match is deze week voor Jasper.

“Zijlijner”