• De afgelopen weken stonden de verkiezingen in de spotlights. Nadat Rutte IV gevallen was, moest Nederland opnieuw naar de stembus. Afgelopen woensdag mocht Nederland zijn stem weer uitbrengen. Voorafgaand waren er debatten en peilingen en de vergelijking met voetbal is dan snel gemaakt. Menig keer wordt er stevig gedebatteerd over een gespeelde wedstrijd. Dat ene hoogtepunt wordt maximaal besproken, maar het falen van een andere partij zal ook niet onder stoelen of banken geschoven worden.

  Ook peilingen doen het goed in het voetbal. Denk dan aan de ambitie voor de ranglijst. De meeste teams dichten zichzelf kampioensaspiraties  toe bij de start van de competitie, maar meestal valt het tegen. En daar zijn de sportvrienden een voorbeeld van.

  En dan komt de uitslag op woensdag. Een flinke ruk naar rechts als het over de landelijke politiek gaat. De PVV is de grootste geworden en mag nu het voortouw nemen in de formatie.

  Het technisch hart van de sportvrienden heeft de formatie al op vrijdagavond gedaan. Een verkenner hebben ze daar niet voor nodig. Helaas is het zo dat de uitkomst van het formeren niet altijd een garantie is. Vaak komen sportvrienden te laat op het sportpark en kan de formatie opnieuw beginnen. En zo kon Rob, qua leeftijd bijna namens 50Plus, de kicksen aantrekken om vanaf links te starten.

  In een 4-3-3 opstelling werd er gestart in Zwartsluis. DESZ 4 was deze middag de tegenstander en stonden 1 punt boven de sportvrienden, dus bij winst zou er sowieso een plek gestegen worden op de ranglijst. De wedstrijd begon op z’n VVD’s. Hoopvol op een goed resultaat. Vrij vlot was het Matthijs die met een prima steekbal Quinten alleen voor de keeper zette en dat is geen probleem voor Quinten. Een 0-1 voorsprong was een prima opsteker. DESZ liet het hier echter niet bij zitten en schakelde een tandje bij en creëerde gedurende de 1e helft meerdere mogelijkheden en hadden kansen om te scoren. Maar vaak zat er net een schoen van een sportvriend tussen of was het Twan die met goede reddingen de sportvrienden op voorsprong hield. En als Twan gepasseerd werd, was het Frank die een sprint trok om de bal voor de doellijn weg te halen.

  In het spelpatroon van de 1e helft werd ook de verkiezingsuitslag duidelijk. De opbouw werd vooral extreem rechts gedaan, terwijl de ruimte, en het groen links, nagenoeg buiten beschouwing gelaten werd. De SP zorgde voor een Spitsen Probleem, doordat deze totaal niet bereikt werden door NSC: nogal slecht combineren.

  In de rust werd aangegeven dat we van geluk mochten spreken dat we de voorsprong hadden. Er werd afgesproken meer de ruimte te gebruiken volgens het PvdA principe: Potje voetbal door Aanvallen. De exit poll gaf aan dat een kleine winst of een gelijkspel het resultaat zou worden.

  Met frisse spelers werd de 2e helft gestart en nu ging de wedstrijd meer gelijk op. Over links werd nu ook getracht consensus te vinden, net als door het gematigde midden. Toch was het in D66e minuut DESZ die de gelijkmaker aan liet tekenen. En toen even daarna ook de 2-1 viel, zakte de moed de sportvrienden weer in de schoenen. Dat als vaker dit seizoen deze goal vanuit de counter viel, is dus geen toeval meer.

  Het technisch hart besloot om de laatste 10 minuten va banque te gaan spelen en bracht Jeroen in het veld als extra spits. In een 3-3-4 opstelling werd het een waar éénrichtingsverkeer. En bijna had het gelijk succes. Een lange bal op Quinten, doorkoppen en Jeroen kon vrij doorlopen naar de keeper. Echter blijkt waarom hij beter centraal achterin staat. De keeper kwam als winnaar uit deze 1-tegen-1. Toch kwam de gelijkmaker nog op het scorebord. Quinten draaide weg in de 16-meter en werd onderuit getikt. De terechte strafschop werd door hem onberispelijk ingeschoten.

  Met nog 5 minuten te spelen, ontstond de twijfel bij de sportvrienden. De ene helft wilde doordrukken, de andere helft liep naar achteren. Een concept dat in Den Haag al jaren normaal is, maar bij de sportvrienden is het vragen om problemen.

  Een aantal keren kon Man of the Match Kelvin een kans van DESZ nog onschadelijk maken, maar in de dying seconds ging het toch weer mis.