• Afgelopen weekend was het weer zover, de zomertijd ging in!

  Zomertijd is de tijd die gedurende de lente, zomer en vroege herfst wordt aangehouden door de klok een uur vooruit te zetten; dit wil zeggen de klok een uur voor te laten lopen op de standaardtijd, die in dit verband ook wel wintertijd genoemd wordt.

  In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het volgens de klok 's morgens langer donker en blijft het 's avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. De gedachte achter zomertijd is dat men zo zou kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden.

  Ongeveer 70 landen verzetten twee keer per jaar de klok. In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.

  Maar voordat ’s nachts de klok vooruit ging, mochten de sportvrienden om 16.30 uur aantreden tegen Zwolsche Boys. Het hoofdveld lag er mooi bij, een buitje had het kunstgras besproeid en alle ingrediënten waren daarom aanwezig voor een lekker potje voetbal.

  Wederom een tegenstander die in dezelfde regionen op de ranglijst verkeerd en voor de zoveelste keer gingen de sportvrienden een 6-punten wedstrijd spelen. De uitwedstrijd was in het voordeel van Zwolsche Boys uitgevallen, maar het gebrek aan scorend vermogen was toen de bottleneck. Tel daar een randje buitenspel goal bij en alles over die wedstrijd is gezegd.

  De fase waar de sportvrienden in zitten geeft echter weinig vertrouwen. De volgers zullen dat ondertussen wel doorhebben. Met liefst 18 man, waarvan een aantal door recent blessureleed beperkt inzetbaar waren, werd het tactisch plan besproken. Al vrij snel werd duidelijk dat er mogelijkheden lagen tegen deze tegenstander. De wedstrijd ging gelijk op en de beste kansen waren voor de sportvrienden. Echt veel kansen konden overigens niet genoteerd worden, maar gezien de laatste weken begon de zon voorzichtig zichtbaar te worden in het donkere wolkendek. Toch waren het de Boys die vlak voor rust ineens op 0-1 kwamen. Een onoplettendheid in de verdediging leidde tot een 1-op-1 met Max en de spits liet hem kansloos. Dit was een domper op een verder redelijke 1e helft.

  In de rust moesten er noodzakelijke wissels toegepast worden en dit kwam het spel niet gelijk ten goede. Daardoor liepen de Boys vrij snel uit naar 0-2 en gingen de kopjes weer hangen. Toch lukte het om de rug te rechten en onder aanvoering van een strijdlustige Karel werd er meer energie in de wedstrijd gebracht. Dit resulteerde in een wonderschoon doelpunt (van het jaar?!?) van Roel. De keeper van de Boys stond geregeld ver voor zijn doel en Roel had dat gezien. Net over de middellijn, met zijn mindere rechtervoet, schoot hij de bal feilloos over de keeper en strak onder de lat.

  Deze boost hadden de sportvrienden nodig en het geloof kwam weer terug. Er kwamen nog kansen, waarvan de grootste voor Karel. Geheel vrijstaand in de 16 kreeg hij de bal helaas niet langs de keeper.

  Toen aan de andere kant een kwartier voor tijd de Boys ietwat gelukkig op 1-3 kwamen, was de strijd gestreden. De sportvrienden konden de strijd niet meer opbrengen en het was dankzij de verdediging dat de Boys hier niet nog vaker van profiteerden. Dat zou ook erg geflatteerd zijn geweest.

  Door de zomertijd hoeven de sportvrienden een uur minder te wachten op de volgende wedstrijd. En met de zomertijd gaan we ook weer richting mooier weer en betere temperaturen. Wellicht zijn de sportvrienden gewoon mooi weer voetballers en komen er zodoende mooie weken aan.

  We gaan het zien, zaterdag de volgende in de reeks. Uit bij IJVV trappen we om 12.30 uur af.

  Als man of the match werd Paolo gekozen, wat op zich bijzonder was. Hij was naar het idee van Zijlijner namelijk compleet onzichtbaar.

  “Zijlijner”