•  

  Berkum 1 heeft knap met 2-2 gelijkgespeeld bij Excelsior ’31, dat daarmee het kampioensfeest leek uit te moeten stellen. Na afloop bleek de concurrentie echter punten te hebben verspeeld en was Excelsior alsnog kampioen in de 4e Divisie D.

  “Vóór rust ging het niet goed, maar we zijn wéér teruggekomen na een 2-0 achterstand. Dat hebben we eerder laten zien tegen VVOG en TVC ’28 en dat is knap van zo’n jong elftal,” stelde Berkum-trainer Eduard Lindeboom tevreden vast.

  Druk
  Excelsior liet vanaf de aftrap zien snel zaken te willen doen en zette Berkum direct zwaar onder druk. Dat zorgde direct voor kansen voor de Tukkers en in de 10e minuut was het ook raak. Bij een zoveelste aanvalsgolf kwam Rick Hemmink in balbezit en de Excelsior-topscorer haalde uit voor de 1-0, zijn 22e doelpunt in dit seizoen! Het bleef daarna éénrichtingsverkeer, maar de ploeg uit Rijssen hielp een flink aantal kansen om zeep. Daar kwam in de 39e minuut pas verandering in, toen Berkum pijnlijk balverlies leed op het middenveld. De snelle Steff Kaptein kon daardoor richting het Zwolse doel. Keeper Huib Veurink kwam uit, maar Kaptein produceerde een bekeken lobje en dat betekende 2-0.

  Andere opstelling
  Het eenzijdige spelbeeld vóór rust, waarin de schade voor de Zwollenaren veel groter had kunnen zijn, deed bij de Berkum-fans het ergste vermoeden voor het tweede bedrijf maar dat liep toch anders. Beide trainers hadden het één en ander veranderd in hun opstelling en strijdwijze en dat pakte voor Berkum heel wat beter uit dan voor de thuisclub. Vrijwel direct na rust stuitte Vince van den Anker op Excelsior-keeper Kevin Reimink, maar vervolgens schoot de net ingevallen Dean Vreugdenhil de aansluitingstreffer binnen (2-1), waarbij de Rijssense doelman zeker niet vrijuit ging. Vreugdenhil miste even later bij een vrije kopkans, maar Berkum zorgde nu voor steeds meer dreiging en zo’n 10 minuten na de hervatting werd dat beloond. Bij een Zwolse aanval constateerde scheidsrechter Martin Wever dat er hands was gemaakt en dat betekende een penalty. De strafschop werd onhoudbaar binnen geschoten door Lars Miedema (2-2), waarmee Berkum weer in de wedstrijd zat.

  Op de lat
  Excelsior legde zich daar niet bij neer en had pech toen een inzet van Hemmink op de Zwolse lat belandde, terwijl Berkum-keeper Veurink een aantal keren goed werk liet zien. Een kansrijk schot van Miedema werd geblokt in de Rijssense defensie en een claim op een tweede Zwolse penalty werd niet gehonoreerd, maar de bezoekers kwamen goed weg toen een kopbal van Hemmink via de paal naast ging. In de slotfase wisten ook invaller Simon Seppenwoolde en Dérian Reinders niet te scoren voor Excelsior en leek het erop dat de Rijssenaren hun kampioensfeest nog even uit moesten stellen. De opluchting was echter groot in Rijssen toen ruim na afloop bleek dat concurrent Scherpenzeel punten had laten liggen, zodat Excelsior tóch de zeker verdiende titel binnen had!

  Excelsior ’31-Berkum, 11 mei 2024
  Eindstand:
  2-2 (2-0)

  Scheidsrechter: Martin Wever
  Doelpunten: 10. Rick Hemmink (1-0), 39. Steff Kaptein (2-0), 47. Dean Vreugdenhil (2-1), 56. Lars Miedema (2-2) (strafschop)
  Gele kaart: Tim van de Berg (Excelsior ‘31)
  Rode kaart: Alex van Hoesel (Berkum, 2 x geel)
  Opstelling Berkum: Huib Veurink, Boaz Rahajaan, Dennis Horstman, Derk Fuller, Alex van Hoesel, Björn Bakker (81. Maxwell van Dijk), Lars van Gerner (46. Dean Vreugdenhil), Mike van Ekeren, Nick Kleen, Vince van den Anker, Lars Miedema (81. Walter Dias Nzasi)
  Opstelling Excelsior ‘31: Kevin Reimink, Tim van de Berg, Vincent Schmidt, Rick Hemmink, Dérian Reinders, Jasper Veltkamp (46. Stijn Beverdam, 90+2. Givan Werkhoven), Coplan Soumaoro, Steff Kaptein, Matthijs Seppenwoolde, Niels Leemhuis (46. Patrick Maneschijn), Stan ter Haar (82. Simon Seppenwoolde)