•

Berkum 1 heeft bij DETO Twenterand met 1-1 gelijkgespeeld en kon met dat puntje, anders dan een week eerder, wel leven. Na een zeer matige eerste helft kwamen de Zwollenaren er na rust veel beter in, maar ook DETO kreeg toen nog de nodige kansen.

“Gezien de kansenverhouding is een gelijkspel wel terecht,” constateerde Berkum-trainer Arno Hoekstra. “Wij hebben na rust kansen laten liggen, maar kort voor tijd hadden we ook een geweldige redding van onze keeper nodig.”

Penalty
    In het eerste bedrijf was DETO de betere ploeg en Kevin Aman leek na een minuut of 10 al te gaan scoren, maar Berkum-keeper Huib Veurink bokste zijn inzet uit de hoek. Direct daarna ging het echter mis bij de bezoekers, toen de Zwolse doelman volgens de arbitrage bij een scrimmage buiten zijn boekje ging. Coplan Soumaoro benutte de toegekende penalty, zodat Berkum tegen een vroege 0-1 achterstand aankeek. DETO kreeg daarna echter een flinke domper toen Aman, na een botsing met keeper Veurink, met een ogenschijnlijk zware blessure van het veld moest.

Pas na iets meer dan een half uur zorgden de Zwollenaren, die zichtbaar moeite hadden met het zware en steeds gladder wordende veld, voor iets meer druk maar echte kansen waren er nauwelijks aan Berkum-zijde. Aan de andere kant moest doelman Veurink wél ingrijpen bij een goede mogelijkheid voor Kai Wesselink en Berkum kroop door het oog van de naald toen Ferdi ter Avest, na knap doorgaan van Louis Vijfhuizen, vrij voor de goal een enorme kans om zeep hielp.

Beloond
    Na rust speelde Berkum een stuk beter en de eerste kans kwam al na een minuut of vier toen Johnsen Bacuna vrij voor het DETO-doel opdook, maar op keeper Anthony van Zaltbommel strandde. De bezoekers zwijnden even later toen een inzet op de paal van het Berkum-doel belandde, maar na een uur kregen de Zwollenaren loon naar werken. Verdediger Patrick van der Veen onderschepte knap, waarna de bal over de rechterflank door Michel van Aggele bij Bacuna werd afgeleverd. De Zwolse spits versloeg zijn tegenstander met een subtiele aanname en zorgde zo voor 1-1.

In de 67e minuut leek Berkum zelfs op voorsprong te komen toen Thom Kooke van afstand raak schoot. Scheidsrechter Hardeman keurde, na overleg met zijn assistent, de treffer echter af omdat een Berkum-speler in buitenspelpositie én in de baan van het schot lag. Het spel golfde vervolgens op en neer, waarbij de grootste kans met minder dan 10 minuten te gaan voor rekening van de Twentse thuisploeg kwam. Keeper Veurink redde echter spectaculair op een inzet van Maarten Jansen en maakte vervolgens ook de inzet uit de rebound knap onschadelijk.

Zo bleef het bij een remise, waarmee beide ploegen uiteindelijk konden leven. Berkum gaat daarmee de winterstop in op een achtste plaats en blijft daarmee nét in het ‘linker rijtje’ van de Hoofdklasse B staan.