•

Berkum 1 heeft op eigen terrein een zwaarbevochten maar uiterst nuttige 1-0 winst behaald tegen Eemdijk. De bezoekers openden sterk maar zakten na de openingsgoal wat in en konden daarna, ondanks massale druk, geen bres meer slaan in een hecht Zwols collectief.

“We hebben met zijn allen geknokt en gestreden. In de eerste 10 minuten was het lastig maar daarna kregen we het beter voor elkaar,” zag Berkum-trainer Arno Hoekstra. “Ik ben heel blij hoe we ons gepresenteerd hebben.” Eemdijk-coach Willem Romp vond dat zijn ploeg het na de openingsfase liet liggen. “In het eerste kwartier moeten we een goal maken, daarna voetbal je tegen jezelf en wordt het een heel vervelende wedstrijd voor ons.”

Oog van de naald
    Het door blessures en een schorsing gehandicapte Berkum had het direct zwaar tegen de furieus openende bezoekers en kroop al in de eerste minuten twee keer door het oog van de naald. Onmiddellijk na de aftrap ontsnapte de thuisclub toen chaos voor het Zwolse doel niet werd afgestraft en na vijf minuten haalde Berkum-captain Marc van der Meulen een inzet van Jeffrey van de Dikkenberg van de doellijn. Vrijwel uit het niets kwam Berkum daarna echter op voorsprong. Nadat Julian de Ruiter er bij een uitval een corner uit had gesleept werd er eerste instantie nog weggewerkt, maar Eemdijk-keeper Jeroen de Harder leverde de bal vervolgens in bij Martijn Brakke die van dichtbij de 1-0 binnen kon schuiven.

Dat was een flinke tik voor de tot dat moment dominante ploeg uit Bunschoten en Berkum kwam er langzamerhand wat beter in. In de 26e minuut kwam de thuisploeg zelfs dichtbij een grotere voorsprong, maar een kopbal van De Ruiter ketste via de lat over het Eemdijk-doel. Aan de andere kant behoedde Berkum-keeper Huib Veurink zijn ploeg vlak vóór rust voor de gelijkmaker door de bal onder de lat weg te tikken.

Druk
    Direct na de hervatting stuurde Ivar Nijboer zijn rechterspits De Ruiter prima over rechts op pad, maar doelman De Harder kon de daarop volgende inzet keren en even later schoot Nijboer na een goede combinatie over het Eemdijk-doel. De bezoekers zetten steeds meer druk en dat leek na een uur succes op te gaan leveren bij een vrije trap van Jesper van Dalen, maar Berkum-keeper Veurink haalde de bal fraai uit de bovenhoek. Ook in het vervolg bleef het massale Eemdijk-offensief zonder succes. De bezoekers combineerden goed maar bleken voorin te onmachtig, mede doordat de Berkum-defensie, onder leiding van de uitstekend spelende Marc van der Meulen, goed op de been bleef en niets weggaf.

Berkum haalde daarmee drie zeer welkome punten binnen in de strijd om lijfsbehoud en de ploeg steeg twee plekken naar de 10e plaats in de Hoofdklasse B. Komende dinsdag wacht voor de Zwollenaren nog het restant van het eerder, na een half uur, gestaakte duel tegen DETO Twenterand en ook dan kan de ploeg dus belangrijke stappen zetten.

Berkum-Eemdijk, 30 april 2022
    Eindstand:
    1-0 (1-0)

Scheidsrechter: Haico Michielsen
    Doelpunt: 13. Martijn Brakke (1-0)
    Gele kaarten: Frank van der Burg, Alex van Hoesel (Berkum), Dennis Hollart, Jordie Huijgen (Eemdijk)
    Opstelling Berkum: Huib Veurink, Dennis Horstman, Marc van der Meulen, Frank van der Burg, Alex van Hoesel, Björn Bakker, Bas van Wijnen (52. Boy Boeloerditi), Lars van Gerner, Ivar Nijboer, Martijn Brakke (71. Asse Visscher), Julian de Ruiter (71. Serge Nab)
    Opstelling Eemdijk: Jeroen de Harder, Dennis Hollart, Jesper van Dalen, Nigel van Zelst, Frank Heus (84. Tim Koelewijn), Rick Blokhuis (64. Jan-Pieter Hartog), Jordie Huijgen, Mark de Graaf (64. Zeger Beukers), Jeffrey van de Dikkenberg (71. Bas Buimer), Argjend Selimi (71. Cem ter Burg), Michel Goossensen