•

Berkum 1 heeft in de 1/8e finale van de strijd om de Districtsbeker Oost met 2-3 gewonnen bij Voorwaarts Twello. Daar was wel een ‘ontsnappingsact’ voor nodig, want al na een kwartier keken de Zwollenaren tegen een 2-0 achterstand aan.

“Opgelucht? Toch wel wat, als je na zo’n achterstand nog terug kunt komen,” vond Berkum-trainer Arno Hoekstra. “We maakten weer te veel persoonlijke fouten, maar na de eerste 25 minuten werd het beter en waren de kansen voor ons.”

Raak
    Berkum zette direct druk maar bij de eerste serieuze uitval van zondageersteklasser Voorwaarts Twello was het raak aan de andere kant. Op links werd de snelle Cengizhan Genc bereikt, die op het doel af kon en Berkum-keeper Huib Veurink kansloos liet: 1-0. Slechts twee minuten later werd het nóg erger voor de bezoekers. Nick Linthorst kwam met enig fortuin in balbezit, haalde van flinke afstand uit en zag de bal strak in de winkelhaak van het Berkum-doel slaan: 2-0.

Na die belabberde opening herpakte de Zwolse vierdedivisionist zich echter vrij snel. In de 18e minuut vloog Chris van der Meulen ging er op links vandoor en bediende hij met een prima voorzet Mike van Ekeren, die de 2-1 binnen knalde. Lars Miedema had na die aansluitingstreffer enkele goede kansen om Berkum langszij te brengen, maar kwam daarbij nét tekort. De gelijkmaker viel kort voor rust alsnog nadat de solerende Alex van Hoesel werd gevloerd. De toegekende vrije trap werd door Chris van der Meulen langs het Twellose muurtje én de Voorwaarts-doelman gekruld: 2-2.

Schuiver
    In de tweede helft was het meeste balbezit voor Berkum en Voorwaarts zocht het vooral in lange ballen op de rappe spitsen. Grote kansen waren er lang niet te zien, maar de bezoekers kwamen in de 75e minuut goed weg toen Berkum-keeper Veurink een schuiver knap onschadelijk maakte. Berkum gooide er daarna, met succes, nog een aanvallend schepje bovenop. Invaller Johnsen Bacuna, na maanden blessureleed en een operatie eindelijk terug, sprintte over rechts weg en zette uitstekend voor waarna aanvoerder Marc van der Meulen koppend voor 2-3 zorgde. Berkum bleef drukken, maar wist de marge niet meer te vergroten en ook Voorwaarts Twello was niet in staat om nog een keer toe te slaan.

Door deze krappe, maar uiteindelijk verdiende, winst bereikte Berkum de kwartfinale van het bekertoernooi. De Zwollenaren spelen daarin op zaterdag 8 april thuis tegen AZSV, dat in de 1/8e finale met 3-0 won van SC Bemmel. Aanstaande zaterdag al speelt Berkum de thuiswedstrijd tegen Olde Veste, die vorige week werd afgelast.

Voorwaarts Twello-Berkum, 15 maart 2023 (1/8e finale Districtsbeker Oost)
    Eindstand:
    2-3 (2-2)

Scheidsrechter: Stan Smit
    Doelpunten: 13. Cengizhan Genc (1-0), 15. Nick Linthorst (2-0), 18. Mike van Ekeren (2-1), 45. Chris van der Meulen (2-2), 77. Marc van der Meulen (2-3)
    Opstelling Berkum: Huib Veurink, Dennis Horstman, Alex van Hoesel, Frank van der Burg, Marc van der Meulen, Björn Bakker, Mike van Ekeren (60. Johnsen Bacuna), Lars van Gerner, Ivar Nijboer (60. Boaz Rahajaan), Chris van der Meulen, Lars Miedema (74. Martijn Brakke)