• Berkum 1 speelt, als de coronaperikelen niet opnieuw roet in het eten gooien, zaterdag thuis tegen Urk. In deze wedstrijd, die niet voor publiek toegankelijk is maar wel te bekijken is via Berkum TV, krijgen de Zwollenaren dus een tegenstander die tot nu toe ijzersterk voor de dag komt in de Hoofdklasse B.

“Urk heeft een sterk collectief, met veel duelkracht en spelers die altijd voor elkaar werken. Maar we hebben eerder van ze gewonnen en laten zien dat dat mogelijk is. We hebben ook zaterdag zeker kansen,” laat Berkum-trainer Arno Hoekstra (foto) weten.

Ongeslagen
    Urk is als enige ploeg nog ongeslagen in de Hoofdklasse B. De formatie van trainer Gert Jan Karsten heeft evenveel punten als koploper Genemuiden, maar staat als tweede op de ranglijst vanwege een iets slechter doelsaldo. Daardoor grepen de Urkers ook nét naast de titel in de eerste periode. Opvallend is verder dat Urk in 10 wedstrijden slechts vijf tegendoelpunten moest incasseren en daarmee heeft de ploeg met afstand de sterkste defensie van deze klasse.

Van die vijf tegengoals vielen er twee in de laatste competitiewedstrijd bij Swift, waar Urk met 2-3 aan het langste eind trok. Gemakkelijk ging het daar trouwens niet voor de polderploeg. Swift deelde in het eerste halfuur de lakens uit en kwam in de 23e minuut op voorsprong doordat Urk-keeper Richard Strijker de fout in ging bij een terugspeelbal. Nog vóór rust kwamen de bezoekers terug tot 1-2 toen Klaas Romkes en Riekelt Nentjes verdedigingsfouten bij de thuisclub afstraften. Na rust zette Swift druk en kwamen de Amsterdammers op gelijke hoogte, maar in een hectische slotfase greep Urk alsnog de winst. Diep in blessuretijd, toen Swift vanwege een rode kaart met 10 man speelde, schoot Pieter Brands zijn ploeg naar 2-3. Dat Urk door het mindere doelsaldo nét naast de eerste periodetitel greep zou trainer Karsten worst zijn. “De winnaar van de eerste periodetitel wordt vaak niet de winnaar van de echte titel. Wij wilden hier vooral winnen”, aldus de coach tegen dagblad De Stentor.

Ontbrekende spelers
    Berkum kijkt heel wat minder content terug op de laatste duels, mede door een groeiend aantal ontbrekende spelers. Na remises tegen De Dijk en bij HZVV volgde een teleurstellend verlies bij Eemdijk, waar Berkum lange tijd de beter spelende ploeg was. Een week later volgde een 1-1 gelijkspel in eigen huis tegen directe concurrent NSC Nijkerk. Dat was een uitslag waar beide ploegen, gezien de stand op de ranglijst, niet veel mee opschoten, ook omdat de concurrentie hier en daar punten pakte. Berkum staat inmiddels op een 14e plaats op de ranglijst en zal dus punten moeten gaan pakken. “We komen nog moeilijk tot scoren, maar in maar heel weinig wedstrijden waren we de mindere. Ons voetbal was zeker niet verkeerd, dus dat moet een keer goed gaan vallen,” verwacht trainer Arno Hoekstra.

De wedstrijd Berkum-Urk wordt zaterdag geleid door scheidsrechter Eric van der Vaart uit Maartensdijk, die op Sportpark De Vegtlust om 14.45 uur af laat trappen. Het duel is niet toegankelijk voor publiek, maar de wedstrijd en de nabeschouwing kunnen via Berkum TV live bekeken worden via https://youtu.be/QUithbzkHHE én via Ziggo op kanaal 44 van de stadszender RTV FOCUS.