• Berkum pakt Eemdijk in extra tijd

Berkum 1 heeft in een aantrekkelijk en lang gelijk opgaand duel met 3-2 gewonnen van Eemdijk en dat betekende de eerste thuiswinst van de Zwollenaren tegen deze sterke tegenstander. Berkum gaf twee keer een voorsprong uit handen maar trok in blessuretijd, via een penalty, alsnog met enig fortuin aan het langste eind.

“Ik ben tevreden, ook als je ziet hoe we Eemdijk tegenstand konden bieden. Dat was een groot verschil met vorig seizoen,” vond Berkum-trainer Arno Hoekstra. “Met een gelijkspel hadden we kunnen leven, maar dit zijn wel de lekkerste.”

De wedstrijd was nauwelijks begonnen of Berkum kreeg al een enorme kans op de openingstreffer. Via Jonathan van Marle kwam de bal bij Chris van der Meulen, die voorzette op collega-spits Johnsen Bacuna. Diens inzet werd half gestopt en leek het doel in te sukkelen, maar de bal werd van de lijn geroeid door Eemdijk-verdediger Jeffrey van den Dikkenberg. Een kwartier later dreigde Bas Buimer, na een afgeslagen vrije trap, aan de andere kant te gaan scoren maar Berkum-keeper Huib Veurink maakte het hem zo lastig dat de bal uit de doelmond kon worden gehaald.

Stijlvol
    Nadat Van der Meulen een lobje naast zag gaan en Eemdijk-keeper Jeroen de Harder een schot van Van Marle stijlvol uit de hoek had gehaald was het na ruim een half uur toch raak voor de Zwollenaren. Uit een vrije trap leek de bal naast te gaan maar Van der Meulen kreeg bij de achterlijn alsnog controle en bereikte Bacuna, die de 1-0 binnen schoot. Die voorsprong hield echter maar een paar minuten stand. Een vrije trap draaide het Zwolse strafschopgebied in, waar Van den Dikkenberg onderuit werd gelopen: penalty. Bas Buimer liet keeper Veurink kansloos en zette zo de 1-1 op het scorebord. Vlak voor rust nam de thuisclub opnieuw afstand, ditmaal na fraai voorbereidend werk van Ivar Nijboer. Nadat hij zich op de achterlijn vrij had gespeeld zette hij voor op Van der Meulen, die de 2-1 binnen knalde.

Vrij voor goal
    Opnieuw kon Berkum maar kort van die voorsprong genieten. Direct na rust werd er zwak verdedigd door de thuisclub waardoor invaller Armend Selimi, nog geen minuut in het veld, vrij voor de goal kwam en de stand op 2-2 bracht. De wedstrijd bleef daarna aantrekkelijk, waarbij beide ploegen kansen kregen. Heel Berkum gilde na bijna een uur om een strafschop toen de Eemdijk-defensie hands leek te maken, maar scheidsrechter Oosting wuifde alle bezwaren weg. De uitstekend spelende doelman De Harder stond vervolgens enkele keren een Zwolse voorsprong in de weg, zodat de strijd op een gelijkspel leek uit te draaien. Ruim in blessuretijd liep dat alsnog anders af. Nadat een inzet van Kelvin Groothand werd gesmoord kwam de bal bij Bacuna, die in het Eemdijker strafschopgebied onderuit ging. Dat betekende nu wél een penalty, die door Chris van der Meulen achter een ditmaal kansloze keeper De Harder werd geschoten: 3-2.

Door deze niet meer verwachte overwinning heeft Berkum zes punten uit de eerste twee duels gehaald en zijn de Zwollenaren dus prima gestart. “En we groeien nog steeds. Ik ben ervan overtuigd dat we over een aantal weken nog weer beter zijn dan nu,” tekende Berkum-trainer Arno Hoekstra daar bij aan.

Berkum-Eemdijk, 12 september 2020
    Eindstand:
    3-2 (2-1)

Scheidsrechter: Marco Oosting
    Doelpunten: 34. Johnsen Bacuna (1-0), 38. Bas Buimer (1-1) (strafschop), 43. Chris van der Meulen (2-1), 47. Armend Selimi (2-2), 90+4. Chris van der Meulen (3-2) (strafschop)
    Gele kaarten: Björn Bakker (Berkum), Freek van Belzen (Eemdijk)
    Opstelling Berkum: Huib Veurink, Dennis Horstman, Frank van der Burg, Jason Huisman, Jorben Nieuwenhuis (84. Julian de Ruiter), Björn Bakker, Robert Schonewille, Ivar Nijboer (74. Kelvin Groothand), Jonathan van Marle, Johnsen Bacuna, Chris van der Meulen
    Opstelling Eemdijk: Jeroen de Harder, Zeger Beukers, Jan Pieter Hartog (60. Jordie Huijgen), Freek van Belzen, Sjohn van Gulik, Jesper van Dalen (74. Michel Goossensen), Achraf Nejmi, Nigel van Zelst, Bas Buimer, Jeffrey van den Dikkenberg, Cem ter Burg (46. Armend Selimi)

• Verslag: Theo Kölker - Foto’s: Rainer Fröhlich