• Berkum 1 heeft zichzelf in de vingers gesneden door bij AZSV met 3-1 te verliezen. De Zwollenaren kwamen op het hobbelige veld, en met een straffe wind tegen, door defensieve fouten vóór rust al met 2-0 achter. In de tweede helft was Berkum dreigender, maar niet bij machte om de schade nog afdoende te repareren.

  “De wind en het veld werkten niet mee, maar we gaven de goals ook te gemakkelijk weg,” moest Berkum-trainer Arno Hoekstra vaststellen. “Na rust zijn we alles of niets gaan spelen, maar dat was niet genoeg.”

  Snelle rush
  Berkum schoot veelbelovend uit de startblokken toen rechtsback Frank van der Burg na een snelle rush voorzette op Martijn Brakke, maar de Zwolse spits wist de bal net niet de juiste richting mee te geven. Aan de andere kant greep Berkum-keeper Jasper de Visser goed in bij een kans van Niek te Veluwe, maar even later ging het mis na een verre ingooi van de thuisclub. Doelman De Visser bokste de bal weg maar dat leverde balbezit op voor Quin Vervelde, die van dichtbij profiteerde: 1-0. Slechts enkele minuten later sloeg AZSV opnieuw toe. Bij een hoge voorzet werd Vervelde niet genoeg in de weg gelegd waardoor hij de 2-0 binnen kon koppen. Toen Berkum wat terug leek te gaan doen haalde AZSV-doelman Jasper te Kolste een inzet van Boy Boeloerditi uit de hoek en een schot van Martijn Brakke smoorde in de Aaltense defensie. Vlak vóór rust mochten de Zwollenaren echter niet mopperen dat Niek te Veluwe de voorsprong voor de Achterhoekers niet verder vergrootte.

  Direct na rust leek Chris van der Meulen dichtbij de aansluitingstreffer, maar zijn schot belandde in het zijnet en een goede passeeractie van de Zwolse linksbuiten leverde even later niet meer op dan een corner. Na iets meer dan een uur sloeg het noodlot opnieuw toe voor de bezoekers. Keeper De Visser raapte een terugspeelbal op en dat betekende een vrije trap in het Zwolse strafschopgebied. In eerste instantie strandde het schot in de Berkum-muur, maar dat bleek slechts uitstel van executie want de bal kwam vervolgens bij Max Rensink die van buiten de 16 onhoudbaar raak kogelde: 3-0.

  Vrije trap
  Berkum deed een minuut of vijf later eindelijk wél wat terug. Marc van der Meulen nam een vrije trap van ver buiten het AZSV-strafschopgebied en de Zwolse aanvoerder knalde met een oogstrelende curve de 3-1 op het scorebord. Mede door enkele offensieve wissels, waarbij spits Johnsen Bacuna na langdurige blessureproblemen eindelijk ook weer minuten kon maken, zorgde Berkum in het vervolg voor veel meer dreiging maar tot goals leidde dat niet meer. Met nog een kwartier te gaan draaide Bacuna zich prima vrij maar zijn vlammende schot verdween rakelings over het AZSV-doel en ook een doelpoging van Chris van der Meulen ging net over.

  Zo bleef het bij een 3-1 nederlaag voor Berkum, dat nu op een 13e plaats in de Hoofdklasse B is beland. Die plek veroordeelt aan het eind van de rit tot het spelen van nacompetitie om degradatie te voorkomen, dus de Zwollenaren zullen komende dinsdag in het inhaalduel bij Buitenpost alles uit de kast moeten halen om weer vaste grond onder de voeten te krijgen.

  AZSV-Berkum, 2 april 2022
  Eindstand:
  3-1 (2-0)

  Scheidsrechter: Joshua Kuipers
  Doelpunten: 24. Quinn Vervelde (1-0), 26. Quinn Vervelde (2-0), 64. Max Rensink (3-0), 69. Marc van der Meulen (3-1)
  Gele kaarten: Alex van Hoesel, Frank van der Burg (Berkum), Ferran Mombarg (AZSV)
  Opstelling Berkum: Jasper de Visser, Dennis Horstman, Marc van der Meulen, Frank van der Burg, Alex van Hoesel (52. Hermen Dam), Björn Bakker (68. Lars van Gerner), Bas van Wijnen (46. Julian de Ruiter), Ivar Nijboer (68. Robert Schonewille), Chris van der Meulen, Martijn Brakke, Boy Boeloerditi (68. Johnsen Bacuna)
  Opstelling AZSV: Jasper te Kolste, Freek Mulder (62. Rik van der Eerden), Max Rensink, Michael Vaags (76. Thijmen te Kolste), Niek te Veluwe, Yordi Orriens, Ferran Mombarg, Bram Wevers, Joost Rasing (83. Roel Stronks), Koen Maatkamp, Quinn Vervelde (62. Luka ter Haar)