• Berkum 1 heeft in de finale van het toernooi om de Steenwijker Toren Cup met 2-1 gewonnen van zondaghoofdklasser Alcides. De Zwollenaren namen al snel afstand door twee goals van Martijn Brakke en de tegenstander uit Meppel was niet bij machte om dat in het verdere verloop nog recht te zetten.

Alcides verpletterde in de eerste ronde van het Steenwijker toernooi Buitenpost met 5-0 en had ook daarvóór een geslaagde oefencampagne achter de rug. Berkum kwam moeizamer op gang in de voorbereiding op de nieuwe competitie, maar de Zwollenaren namen tegen Alcides toch al heel snel de leiding. Al na drie minuten ging de bal via Ivar Nijboer en Frank van der Burg naar Brakke, die zonder pardon uithaalde: 1-0. Slechts enkele minuten later was het opnieuw raak voor de Zwolse zaterdaghoofdklasser. Nu vond Nijboer op links Chris van der Meulen, die zag dat zijn voorzet tot 2-0 werd gepromoveerd door de weer goed meegekomen Brakke.

Demoraliserend
    Die vroege goals hadden kennelijk een wat demoraliserend effect op Alcides, dat in het eerste bedrijf nauwelijks nog gevaar wist te stichten voor het Berkum-doel. De enige kans van de ploeg uit Meppel was, vlak voor rust, bij een vrije trap net voor het Zwolse 16-metergebied, maar de inzet eindigde roemloos in de Zwolse muur.

Direct na rust lieten de Meppelers echter zien dat ze zich niet maar zo lieten slachtofferen. Bij een vrije trap voor de hoek van het strafschopgebied werd de bal rechts voor de goal geslingerd en Matthias Mijnheer stond op de goede plek om in te koppen. Berkum-aanvoerder Marc van der Meulen trachtte op de lijn nog redding te brengen, maar dat was tevergeefs want de bal eindigde in het dak van het doel: 2-1.

Geen penalty
    Alcides drong daarna meer aan dan in de eerste helft, maar tot echt grote kansen leidde dat niet. De irritatiefactor nam wél toe bij de Meppeler formatie en dat leidde af en toe tot vervelende overtredingen en oververhitte spelers. Berkum was in het tweede bedrijf, toen er weer de nodige spelers werden gewisseld, wat minder efficiënt en doelgericht dan vóór rust maar hield stand zonder in problemen te komen. Een minuut of 20 voor het slot leek er na een schot van Nijboer hands te zijn gemaakt in het Alcides-strafschopgebied, maar de arbitrage wilde van geen penalty weten. Omdat een schot van Björn Bakker na een corner even later naast vloog bleef het bij 2-1 en was de toernooiwinst voor de Zwollenaren, die een wisselbeker van vreeswekkende afmetingen mee naar huis konden nemen.

Berkum startte de oefencampagne met enkele nederlagen, maar richtte zich duidelijk weer op in de afgelopen duels waarin een opgaande lijn te zien viel en de spelers elkaar steeds beter wisten te vinden. De krachtmeting met Alcides was voor de ploeg van trainer Arno Hoekstra de laatste in de voorbereiding, omdat het oefenduel tegen Go-Ahead Kampen niet door zal gaan. Berkum start de nieuwe competitie op zaterdag 28 augustus met een thuiswedstrijd tegen AZSV, die om 14.45 uur zal beginnen.