• Help Congo

• Even voorstellen ...

Mijn naam is Rik Ngimbi, speler van Berkum 1. Ik ben geboren en getogen in Zwolle en de zoon van een Nederlandse moeder en een Congolese vader. Congo is een land in Centraal-Afrika en behoort tot de allerarmste landen ter wereld.

Als kind is mijn vader gevlucht vanuit Congo vanwege de politiek dreigende situatie. Niet wetende waar hij terecht zou komen, bereikte de boot na zeventien dagen haar bestemming: Europa.

Congo is nooit uit het hart verdwenen en om iets voor het land te kunnen betekenen, is stichting l’ Amour du Prochain opgericht. De naam is Frans voor ‘naastenliefde’. Met een groep vrijwilligers in Nederland vangen we momenteel tien straatkinderen op in het ouderlijk huis van mijn vader. Het opvanghuis staat in de havenstad Matadi in een hele arme wijk. Het helpen van een aantal kinderen is heel erg mooi, maar het doet pijn dat er zo veel kinderen zijn die wij niet van deze behoeften kunnen voorzien. Om deze reden is er sinds kort naast het opvanghuis een speelplaats te vinden, om ook kinderen uit de buurt te kunnen helpen.

In Congo is men weg van voetbal. Het verbindt de mensen: arm, rijk, jong en oud. De armoede en alle problemen kunnen even worden vergeten door een potje voetbal. Waar woorden het zeggen, hebben wij het ook mogen zien: voetbal kan het verschil maken.

Rik heeft VV Berkum benadert met de vraag of wij toevallig oude voetbalschoenen, scheenbeschermers, ballen, VV Berkum broekjes of sokken hadden die hij mee zou mogen nemen naar Congo. Wij wilden heel graag meewerken aan dit prachtige initiatief en vonden op deze manier een nieuwe bestemming voor onze oude tenues.
    In juli 2021 heeft Rik een eerste lichting oude wedstrijdshirts mee kunnen nemen. De impact die het dragen van deze shirts heeft gehad is geweldig.

Tijdens zijn verblijf in Congo stuurde Rik geregeld een update met foto’s. Voor verschillende leeftijden van kinderen in de wijk werden teams samengesteld en speelden zij de sterren van de hemel in onze oude tenues.

Rik: “Het was fantastisch en heeft meer impact op de wijk dan ik me voor had kunnen stellen. De jeugd in de omgeving voelt zich eindelijk ‘gezien’ en is diep geraakt!”

Rik: “Vandaag hebben met kinderen getraind. Zij voelden zich echte profvoetballers en stonden even helemaal in de schijnwerpers.”

Mocht u meer informatie willen over het werk van de stichting dan kunt u de website www.helpcongo.nl bezoeken.