• Historie VV Berkum

    Oprichting
    Sinds de oprichting op 26 mei 1961 heeft VV Berkum een opmerkelijke groei doorgemaakt, van bescheiden dorpsclub uit de toenmalige plattelandsgemeente Zwollerkerspel tot een stabiele hoofdklasser in het zaterdagvoetbal. Vooral de laatste jaren is het aantal leden bijna explosief gegroeid. Bij de start kon nauwelijks één elftal op de been worden gebracht en daarna deed de club er zo’n 45 jaar over om tot 600 leden te komen. Bij het 50-jarig jubileum werd echter de grens van 1000 leden overschreden en de groei is ook daarna nog doorgegaan, waarbij onder andere het vrouwenvoetbal een belangrijke rol is gaan spelen. Het fors gestegen aantal voetballende leden zorgt er echter wel voor dat de grens in zicht is gekomen want het huidige ledental en de beschikbare kleedkamers en vier velden zorgen voor de nodige planningproblemen.

    Accommodatie
    In 1961 lag het enige veld in een ander deel van Berkum dan het huidige sportpark en fungeerde een uit de polder gehaalde ‘wederopbouwkeet’ als kantine, met de niet bijster originele maar onuitwisbare naam ‘ONS HOEKJE’. Met geld van de door Berkum van 1969 tot 1982 georganiseerde Middenstandsshows kon in 1975 schuldenvrij een volledig nieuw clubhuis worden gebouwd op Sportpark De Vegtlust, de huidige locatie aan de Boerendanserdijk. Het indertijd door de Zwolse architect Gerard van den Belt ontworpen clubhuis is ondanks de uitbreidingen nog steeds in dezelfde fraaie ‘dakjes’-stijl te bewonderen.

    Naast het hoofdveld werd in 1998 het tribunegebouw geopend door burgemeester Jan Franssen. Het met 5000 vrijwilligersuren gebouwde pand heeft overdekte zitplaatsen voor 350 bezoekers en biedt ook plaats aan de businessclub Berkum, de BCB, die sinds 2002 bestaat en inmiddels 250 sponsors aan zich heeft gebonden. in 2015 is het clubgebouw verder uitgebried met twee grote kleedkamers en een grote multifunctionele ruimte waar o.a. de businessclub een nieuw onderkomen krijgt. In 2016 worden de acht oude kleedkamers gerenoveerd en vergroot

    Sinterklaas opende in november 2012 de prachtige Fanshop, die aan de voorkant van het clubhuis is gerealiseerd. De winkel is volledig gebouwd door vrijwilligers en wordt ook gerund door vrijwilligers van de club.

    Maatschappelijke rol
    Berkum is echter ook op andere gebieden gegroeid tot een ‘brede vereniging’, met vele initiatieven die haar maatschappelijke rol tot uitdrukking brengen. Zo werd een prachtige ‘Mini-Arena’ in gebruik genomen, het hoofdveld mét kunstgras, tribune, boarding en verlichting voor onze pupillen, veteranen en bijzondere doelgroepen. Onderwijsinstelling Landstede is vaste medegebruiker van de Mini-Arena.

    In samenwerking met SG Thorbecke, een andere onderwijspartner, kwam er bovendien een sporthal op De Vegtlust, waarin overdag het onderwijs actief is en ’s avonds en op zaterdag de voetballers. De nieuwste aanwinsten qua accommodatie zijn ondergebracht in de Stichting BAM (beheer, accommodatie en materieel).

    TeamSupport
    In 2004 is TeamSupport opgezet en in 2009 voortgezet als stichting. De Stichting TeamSupport is de vertolker van de maatschappelijke rol van de VV Berkum.

    Onder de naam ‘VoetbalSpeciaal’ werden er activiteiten gestart voor jonge voetballers met een stoornis in het autistisch spectrum. TeamSupport geeft verder ondersteuning bij gymnastiekonderwijs op lagere scholen in Berkum, verzorgt leerwerken voor MBO- en HBO-studenten en ontwikkelt sportmodules voor de buitenschoolse opvang in het clubhuis. Ook stimuleert de stichting in brede zin het ‘bewegen in de wijk’.

    Duurzame vereniging
    In 2011 ging het project ‘Berkum, de duurzame vereniging’ van start, waarbij met steun van provincie, gemeente en diverse sponsors wordt aangetoond dat ook een sportclub fors op energie kan besparen. In 2015 werd Berkum 'de duurzame vereniging van het jaar' in Zwolle

    Er kwamen ruim 150 PV-panelen op de daken van clubhuis en tribune en beide gebouwen op het sportcomplex zijn met nieuwe zonneboilersystemen uitgerust. Ook is er LED-verlichting op het hoofdveld gerealiseerd, wordt er vloerisolatie aangebracht en investeert de club in nieuwe en duurzamer installaties. Dit project vindt nu, aangemoedigd door de KNVB en de Provincie, navolging bij diverse andere clubs.

    Vrijwilligers
    Hetzelfde kan worden gezegd van de ‘Methode Berkum’, waarbij vrijwilligers binnen de club systematisch via belcampagnes worden geworven. Dat laatste gebeurt nu ook door de nieuwe functie ‘De Vrijwilligersmakelaar’, waarbij via het idee van marktplaats.nl vraag en aanbod van vrijwilligers bij elkaar worden gebracht.

    De ‘Marktplaats voor Vrijwilligers’ is een volledig via internet werkend systeem, voor de gedigitaliseerde aanmelding van nieuwe leden, het maken van roosters voor planmatige inzet van vrijwilligers en de geïntegreerde werving en plaatsing van vrijwilligers. Meer dan 600 Berkum-vrijwilligers zijn nu goed ruim 700 vrijwilligerstaken.

  • Berkum 1

    VV Berkum werd in 1961 opgericht. In de eerste jaren speelde de club in de Afdeling Zwolle, toen nog wel eens als ‘onderbond’ betiteld, waarin promoties werden binnengehaald in 1963 en 1967. In de jaren ’70 ging het hogerop. Een goede lichting jeugdspelers ging ‘en bloc’ over naar de eerste selectie en met die uit eigen gelederen versterkte selectie promoveerden de Zwollenaren in 1975 naar de 4e klasse van de ‘grote’ KNVB.

    Dat was de start van een succesperiode want een jaar later werden de zwart-witten ongeslagen kampioen van die 4e klasse. Het jonge elftal boekte bovendien een opmerkelijk succes door de finale van het landelijke bekertoernooi te halen, waar het pas na verlenging werd verslagen door de toen toonaangevende amateurclub De Zwervers uit Rotterdam. Op weg naar die finale versloeg vierdeklasser Berkum ook eersteklassers (toen nog de top van het zaterdagvoetbal) als WHC, Harkemase Boys, Zwart Wit ’28 uit Rotterdam en Hollandscheveld.

    Na deze succesperiode acteerden de Zwollenaren 16 jaar in de 3e klasse. Diverse keren gloorde de 2e klasse, maar toen waren er nog geen periodekampioenschappen waardoor het niet zo eenvoudig was om te promoveren. Pas in 1992 was het eindelijk zover. In een prachtige wedstrijd bij ASC uit Dalfsen werd de zo lang gewenste promotie naar de 2e klasse bereikt. Dat was toen nog het één na hoogste amateurniveau, en dus vergelijkbaar met de huidige Hoofdklasse. Het eerste seizoen in de Noordelijke 2e klasse was er nog succes met een periodetitel en een lange kampioensstrijd met de latere kampioen Flevo Boys. Daarna kwam er een terugslag. In 1994 en 1995 degradeerde het vlaggenschip naar de 4e klasse, om daar een jaar later direct weer kampioen te worden. In dat jaar werden de klassen bovendien ‘omgenummerd’. Wat de 1e klasse was werd toen Hoofdklasse en zo kwam Berkum weer in de 2e klasse terecht. Daar bleef men slechts twee jaar actief, want in 1998 wisten de Berkumers promotie naar de 1e klasse af te dwingen. Na een goede start (derde in 1999) bleek er nog geen stabiele eersteklasser in te zitten. In 2000 werd het vege lijf nog gered door een degradatiewedstrijd tegen Hardegarijp met 4-1 te winnen, maar nota bene in het jubileumjaar 2001 ging toch mis. Met een schamel puntenaantal van vier degradeerde de te jonge ploeg weer naar de 2e klasse. Een jaar later werd de opmars definitief ingezet. Via de nacompetitie werd in 2002 de 1e klasse weer bereikt waar periodekampioenschappen werden behaald in 2003, 2005 en 2006.

    Hoofdklasse
    In 2006 pakte Berkum niet alleen een periodetitel maar won het ook de nacompetitie. Vervolgens werd er promotie naar de Hoofdklasse afgedwongen in een enerverend beslissingsduel tegen het gerenommeerde DOVO. Het hoofdklasserschap duurde daarna in eerste instantie maar één seizoen, maar in 2008 was er opnieuw succes in de nacompetitie. Via een promotie/degradatie-wedstrijd in Putten tegen LRC Leerdam werd er, opnieuw na een spectactaculaire verlenging, weer promotie naar de Hoofdklasse binnengehaald. In 2008/2009 eindigde Berkum op een keurige vierde plaats in de Hoofdklasse C en in 2009/2010 sloten de Zwollenaren de jaargang, na een veelbelovende eerste seizoenshelft, af met een uiteindelijk wat teleurstellende maar wél veilige 11e plaats.

    In het daarop volgende seizoen 2010/2011 eindigde Berkum in de middenmoot op een achtste plek, zodat inmiddels kon worden gesteld dat het streven om een ‘stabiele hoofdklasser’ te zijn was gerealiseerd. In dat seizoen leverden de Zwollenaren bovendien een goede prestatie door in de strijd om de Districtsbeker Oost onder meer de topklassers HHC Hardenberg en Excelsior ’31 uit te schakelen. Aan het bekeravontuur kwam een einde in de kwartfinale tegen Achilles ’29, een grootmacht in de topklasse van het zondagvoetbal. In Groesbeek was het na 90 minuten nog 2-2, maar Achilles ging daarna met de eer strijken in de beslissende strafschoppenreeks. Omdat Berkum zo ver in het toernooi om de districtsbeker kwam mocht de club overigens wel, na een herkansingsronde, in het seizoen erna deelnemen aan de strijd om de ‘grote’ KNVB-beker, de Amstel Cup.

    Bekersuccessen
    In 2011 werd het 50-jarig jubileum van Berkum gevierd met een denderende feestavond, een fraai jubileumboek en een toernooi waarin tegen HSV en FC Zwolle werd gevoetbald, maar ook met een voor de club unieke serie bekersuccessen. In de strijd om de Amstel Cup werd eerst Urk opzij gezet en in de tweede ronde zorgden de zwart-witten voor een stunt door de profs van Veendam met een dik verdiende 2-0 winst uit het toernooi te gooien. Voor het eerst in haar geschiedenis was Berkum doorgedrongen tot de derde ronde van de ‘grote’ KNVB-Beker en daarin moest de club het opnemen tegen Heracles. In het met zo’n 8000 toeschouwers, onder wie veel met 10 bussen aangevoerde Berkum-fans, prima bezette Polman Stadion bleek de Almelose eredivisonist toch een te hoge horde. Heracles zegevierde uiteindelijk met 4-0 maar een verdienstelijk spelend Berkum gaf goed partij en het team werd zeker niet weggetikt op die historische avond.

    Het seizoen 2011/2012 had voor het eerste van Berkum qua competitieresultaten twee volledig verschillende gezichten. In de eerste seizoenshelft vielen de resultaten bar tegen en bij de winterstop bivakkeerde de ploeg op een plek waar de dreiging van rechtstreekse degradatie levensgroot was. In de tweede helft van het seizoen volgde echter een bijna wonderbaarlijke ‘wederopstanding’ waarbij in de laatste acht wedstrijden liefst 22 punten werden gepakt! Daardoor eindigden de Zwollenaren weer op een achtste plek in de Hoofdklasse C, maar werd bovendien de derde periodetitel gepakt. Daarmee was het succes nog niet op, want Berkum won vervolgens de nacompetitie van de twee andere periodekampioenen, ACV en WHC. In de twee halve finales van de play-offs om promotie naar de Topklasse bleek Ter Leede daarna echter te sterk voor Berkum, maar het succes in de nacompetitie was toch een prachtige afsluiting van het seizoen voor de Zwollenaren, die dus ook in de jaargang 2012/2013 weer in de Hoofdklasse C spelen.