• Een tijdje geleden spraken wij met Zoë Zuidberg. Op 28 mei 2022 speelde ze haar laatste wedstrijd voor VV Berkum. Vanaf nu is ze definitief over naar de PEC Beloften én zit ze inmiddels in de selectie van Oranje O15.

Wie is Zoë?

Geboren 0p 29 maart 2007
    Woont in Berkum, Zwolle
    Positie in het veld is links of rechts buiten
    Lievelingseten is patat met een frikandel met mayonaise
    Voorbeeld is Messi (maar er zijn er meer)
    Speelt bij PEC Beloften en Oranje MO15

Op 6 jarige leeftijd is Zoë begonnen met voetballen bij VV Berkum. Daarvoor heeft ze eerst nog handbal geprobeerd. Dat vond ze niet leuk. Ze is bij voetbal gaan kijken en was meteen verkocht.

Toen ze begon bij VV Berkum viel ze meteen op. Om voldoende uitdaging te hebben ging ze meetrainen en meespelen met de meiden. Ze heeft vervolgens een jaar bij de jongens gespeeld, en daarna weer teruggegaan naar de meiden. Dankzij Gerjan Roepers werd ze op niveau ingedeeld en met de jongens meedoen vanaf JO13, het huidige JO15-1. Daar zat ze op haar plek. “Met deze jongens trainen en voetballen is leuk en gezellig” zegt Zoë. “Ook leer ik er meer dan bij een meisjeselftal”.

Zoë speelt ook sinds een aantal jaren bij PEC. Als je bij PEC speelt, betekent dit dat je tot de O16 ook bij je eigen club blijft meetrainen. Als je goed genoeg bent ga je daarna over naar de Beloften. En Zoë is goed genoeg! Na dit seizoen gaat ze volledig over naar de PEC Beloften. Dit is het team direct onder Vrouwen PEC. Vanaf nu traint en speelt Zoë dus alleen nog bij PEC met meiden van haar eigen leeftijd.

Het wordt ook tijd dat ze met meiden van haar eigen leeftijd en met dezelfde kwaliteiten gaat voetballen. Een tijdje geleden speelde ze mee met de JO17-1. Daar merkte ze wel dat het spel steeds fysieker wordt. Sommige jongens waar ze tegenover komt te staan zijn bijna 18. “Dan lig je in een duel zo tegen de boarding.”

Oranje
    En alsof dat nog niet genoeg is, is Zoë is ook geselecteerd voor Oranje MO15! Ze lijkt nog niet helemaal te beseffen hoe bijzonder dat is. Van alle meisjes in Nederland die voetballen is zij één van de 22. Ze begint te stralen als ze vertelt dat ze daar samen is met meiden van haar eigen leeftijd die dezelfde passie delen, namelijk voetbal. Voor het eerst heeft ze ook vier dagen in een hotel geslapen met meerdere meiden op één kamer. Dat was best gezellig!

Zoë is nuchter en niet snel van haar stuk te brengen. Wat wel indruk heeft gemaakt is de oefeninterland uit tegen België. Dit was haar debuutwedstrijd. Hiervoor was ze zelfs een beetje nerveus. Iets dat niet heel vaak voorkomt als ze een wedstrijd moet spelen. In haar Oranje shirt werd voor het eerst het volkslied voor haar gespeeld. Dat was toch best wel bijzonder. De wedstrijd is door Oranje gewonnen met 4-0.

Trainen
    Zoë traint bijna elke dag. Soms zelfs twee keer per dag. Om dit allemaal te kunnen doen zit Zoë op het CSE in Zwolle. Dat is een school speciaal voor topsporters. Zoë kan op deze manier trainen onder schooltijd. Maar, dit betekent niet dat ze geen les, huiswerk of toetsen heeft.

Naast voetbal en huiswerk is er weinig tijd over. Dat vindt Zoë niet erg. Voetballen doet ze het allerliefst en er is echt nog wel tijd om lekker op de bank te hangen. Zelfs dan kijkt ze het liefst voetbal. Ze pikt dan de mooie goals er uit om te analyseren. Daar leert ze van. Alle goals? Nee. “Als het een goede goal is wel. Als het een intikkertje is niet, die zijn niet zo moeilijk”.

Haar belangrijkste trainingsmaatje is misschien wel haar broertje Kyan. Hij speelt bij Berkum in de JO13-1. Als ze van de club thuis komen, gaan ze in de tuin verder voetballen. Op vakantie bijvoorbeeld is er voor hen maar één ding belangrijk. Dat er een voetbal mee gaat. Want, voetballen doen ze dan het liefst de hele dag.

Winnen of verliezen
    Het sportieve heeft Zoë van haar moeder meegekregen. Zij heeft jarenlang gehandbald op hoog niveau. Op de vraag of ze tegen haar verlies kan antwoord Zoë “dat is niet echt mijn sterkste punt”. Als ze verloren hebben is ze vaak de hele dag chagrijnig. Kan je het merken als ze boos is? Ja, vooral als het is na een verkeerde actie of een gemiste kans op goal van haar zelf.

Om te kunnen winnen is naast trainen rust ook heel erg belangrijk. Daar wordt bij PEC en Oranje goed op gelet. Ze is ooit één keer geblesseerd geweest aan haar hamstring. Ze kon toen twee maanden niet voetballen. Ze is er weer bovenop gekomen en heeft er nooit meer last van.

Bijgeloof
    Veel bekende voetballers hebben een bepaalde routine in de voorbereiding van een wedstrijd. Omdat ze geloven dat dit geluk brengt. Of ze zijn bang dat het ongeluk brengt als ze het anders doen. Zoë doet dit ook. Ze doet bij het aankleden altijd haar rechterbeen eerst. Ze is echter nuchter en het is voor haar gewoon gewenning en geen bijgeloof.

Zoë heeft twee paar voetbalschoenen. Eén paar speciaal voor wedstrijden en één paar om in te trainen. Van hetzelfde merk maar wel een ander kleurtje. Vaak iets met roze of blauw.

Laatste wedstrijd
    Haar laatste wedstrijd voor Berkum had ze op 28 mei 2022. Uit tegen Dronten. Ze hebben gewonnen met 2-3. Dat was mooi, want Max Leeflang (oud trainer van VV Berkum) was de coach van de tegenstander. Zoë heeft veel steun gehad van Max en zijn vader Marc toen zij nog trainers bij VV Berkum waren. Marc heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat ze bij de KNVB in beeld kwam.

Vakantie
    Zoë heeft net als alle andere jongeren gewoon vakantie. Wel wat korter en misschien met een trainingsschema om tijdens de vakantie fit te blijven.

Op de vraag wat ze bij VV Berkum gaat missen antwoord ze “Het gewoon het naar de club komen.”

Zoë, heel veel succes bij PEC en bij Oranje. We hopen je nog eens te zien op de club.