• Op 14 oktober jl. werden we opgeschrikt door het droevige bericht dat Jan Westemeijer is overleden.
    Hij is 70 jaar geworden. ‘Onze Jan’, zo mogen we hem toch wel noemen, ook al telt ons huidige ledenbestand nog ongeveer 15 andere ‘Jannen’.

De plek die Jan innam binnen onze club zal voor de leden met een ‘langer dienstverband’ geen toelichting behoeven.

Zeven jongens van boer en veehandelaar Westemeijer sr. werden destijds (met volumekorting) Berkumlid en kwamen warempel bijna allemaal gelijk in het eerste. Maar eerlijk is eerlijk ‘onze Jan’ was het grote talent van de familie en groeide uit tot een waar fenomeen van de club. Zo lezen we in het Jubileumboek (50 jaar) van VV Berkum.

Hij voetbalde van 1964 tot 1988 in het 1e elftal. Meer dan 1000 wedstrijden heeft hij voor Berkum gespeeld en hij was bijna jaarlijks de topscorer van zijn teams.

In het 1e elftal schoot hij minimaal 200 keer raak en later in de lagere elftallen moeten dat er meer dan 100 zijn geweest.

Een van de hoogtepunten uit de voetballoopbaan van Jan betrof de bekerfinale in 1976. Berkum was toen net vierdeklasser geworden.
    Ze speelden tegen de Zwervers op het hoofdveld van DOVO in Veenendaal. Die wedstrijd werd toen rechtstreeks uitgezonden via de radio.
    Jan was voor de radioverslaggever Jaap Bax niet onopgemerkt gebleven en werd door hem geïnterviewd.
    Jan kwam in de belangstelling te staan van gerenommeerde clubs, waaronder PEC. Aanbiedingen volgden, maar Jan vond dat maar niks. Typisch Jan.

Op zijn 60e nam hij de bal nog aan op de borst, om hem vervolgens de kruising in te jagen. Twee jaar later nam hij uiteindelijk afscheid van zijn geliefde club Berkum en verdween enigszins uit beeld. Zij het dat Jan nog tot vorig seizoen sponsor was van een jeugdteam.

Een paar jaar geleden werd Jan getroffen door een hersenbloeding en bracht Jan zijn dagen (in Berkumstede) door in een rolstoel en was er nauwelijks contact met hem mogelijk.

Nog geen maand geleden, 19 september jl., was het in het restaurant van Berkumstede een drukte van belang. Het was een avond waarop een wedstrijd uit de Champions League werd bekeken, zowel door spelers van Berkum 4 als bewoners van Berkumstede met Jan als middelpunt. Onder het genot van een hapje en een drankje.

Was in het verleden Jan altijd het joviale middelpunt, nu werd pijnlijk duidelijk dat de kwaliteit van Jans bestaan door een hersenbloeding in fysiek en geestelijk opzicht ernstig en perspectiefloos was aangetast.

In welke mate Jan van dit ‘gezellig samenzijn’ nog heeft genoten valt moeilijk te zeggen. Maar dankzij dit initiatief van Berkum 4 (en anderen) zal hij zich op momenten toch weer even deel van de Berkumfamilie gevoeld hebben. Het zijn deze aanwezigen die, los van directe familie van Jan, waarschijnlijk de laatste glimlach hebben gezien van een onvergetelijke Berkumjongen.

Namens Algemeen Bestuur VV Berkum

• You'll Never Walk Alone

When you walk through a storm
    Hold your head up high
    And don't be afraid of the dark

At the end of a storm
    There's a golden sky
    And the sweet silver song of a lark

Walk on through the wind
    Walk on through the rain
    Though your dreams be tossed and blown

Walk on, walk on
    With hope in your heart
    And you'll…

• Op donderdag 18 oktober is er van 19.00 tot 20.00 uur gelegenheid afscheid te nemen van Jan en de nabestaanden in Uitvaartcentrum Kranenburg, Kranenburgweg 3 te Zwolle. De afscheidsdienst is op vrijdag 19 oktober a.s. om 11.00 uur in de kapel op het R.K. Kerkhof aan de Bisschop Willebrandlaan 62 te Zwolle. Aansluitend zal de begrafenis aldaar plaatsvinden.

• De gebroeders Westemeijer met Jan in het midden.

• 1e elftal 1969 met Jan boven uiterst rechts.

• 1e elftal 1975 met Jan boven 8e vanaf links.

• 1e elftal 1978 met Jan gehurkt 3e vanaf links.

•                                VV Berkum tegen WZC in 1988

• Familiefoto Henry Dijkman.
    Overige foto's en afbeeldingen uit archief van Roel van 'Oever.