• JO17-1 ligt op koers voor kampioenschap

  Er is de laatste maanden op de site weinig aandacht geschonken aan de 017-1. Daar gaan we in de laatste fase van de competitie verandering in brengen. Zoals vele volgers van onze club weten is dit team mogelijk op weg naar een voor de club historische prestatie. Een kampioenschap zou betekenen dat de VV Berkum volgend seizoen voor het eerst een jeugdelftal op landelijk divisie nivo heeft voetballen. De laatste jaren ging het voor een aantal 017 lichtingen mis op doelsaldo of in beslissingswedstrijden. Met nog 6 wedstrijden te gaan heeft de huidige 017-1 een voorsprong van 6 punten op de concurrenten VVOG en Nieuwleusen.

  Een hecht team
  De piepjonge trainer Cas Peperkamp ( 23 jaar) is er samen met de voor de 017 al jarenlange vaste waarde assistent Johan Uit Den Bulten in geslaagd om een moeilijk verslaanbaar team te creëren. Oud eerste elftal speler Jurrie Wink en fysiotherapeut Richard Wakker zorgen daarnaast dat alle faciliteiten er zijn om optimaal te kunnen presteren.  In zijn eerste jaar bij Berkum heeft Cas met Johan een goede mix samengesteld van 1e en 2e jaars spelers.  Na een wat stroeve start waar de eerste en enige nederlaag in de 1e wedstrijd geleden werd tegen VVOG is het daarna alleen maar bergopwaarts gegaan. Soms niet even goed , maar dat hoort bij sport en zeker bij deze leeftijdscategorie, maar vaak wel bijzonder effectief.  Als er dan een achterhoede staat met ongeveer het minste aantal doelpunten tegen en de voorhoede die bij de top drie staat qua doelpunten dan is een hecht en winnend team snel geboren. In week 47 is de eerste plaats ingenomen en daarna niet meer afgestaan.

  Nog 6 finales!
  Er werd de afgelopen weken vaak gespeculeerd en gekeken naar de ranglijst. Kijken naar de concurrenten is alleen leuk als je zelf hebt gewonnen. Na het overwinnen van een lastig geachte hobbel in Zutphen ( 1-4) (https://www.youtube.com/watch?v=mvZTZvnunS4&t=463s) druppelde via een druk WhatsApp verkeer door dat directe concurrent VVOG 017 punten aan het morsen was bij SC Hoevelaken.

  Uiteindelijk betekende dit verlies een voorsprong van 6 punten in de komende 6 wedstrijden voor onze jongens van de 017. Met als eventuele climax in de een na laatste wedstrijd tegen directe concurrent Nieuwleusen. Maar zover is het nog lang niet!  Cas kijkt met Johan terecht van wedstrijd naar wedstrijd. Daarna even kijken wat de concurrent doet en dan weer door naar de volgende finale.

  Afgelopen zaterdag stond de eerste finale op de rol tegen WHC 017-1. Een tegenstander die in een goede flow zat en vorige week  zaterdag DOS Kampen met maar liefst 9-0 ! naar huis stuurde. De wedstrijd startte vanuit Berkum zicht rommelig. Veel duels waar het net om ging werden gewonnen door de Wezepers.  Deze hadden zich voorgenomen om niet aan een makkelijke middag van Berkum mee te werken. Berkum liet zich de spreekwoordelijke kaas van het brood eten en maakte ook niet de indruk dat er snel de mouwen opgestropen zouden worden.  Berkum moest, wat nog niet veel voorgekomen was dit jaar, achteruit. In de 14e minuut viel de goal die eigenlijk al even in de lucht hing. Een kiezelhard afstandsschot werd niet helemaal op waarde geschat en verdween prachtig onder de lat. 0-1 voor WHC.  Dit was voor Berkum een goede wake-up call en vanaf dat moment ging het voetballend weer de goede kant op. 3 minuten later toonde Berkum zijn dit jaar al veel vertoonde veerkracht. Na goed voorbereidend werk van Lars ronde Daniel  met een echte spitsengoal vanuit de draai af. 1-1.

  Na deze fraaie 1-1 ontstond er een fase waar er aan beide kanten kleine kansjes ontstonden maar het speelbeeld zich langzaam aan het kantelen was. Berkum kreeg de overhand en eigenlijk vanuit het niets viel de 2-1. Niek speelde zich mooi vrij en wist Daniel te bereiken. Na een individuele actie van Daniel hield deze goed het overzicht en legde de bal af op Niek. Deze speler stond niet voor het eerst dit jaar op de goede plek. Na goed doorbewegen ( hoe lastig kan dit soms zijn) rondde hij zijn zelf opgezette aanval af met een simpele binnentikker.  Niek scoorde de 2-1

  Dit zou toch het sein zijn tot het verder doorvoetballen en uitbreiden van de score ware het niet dat WHC direct daarna de score gelijk trok na een voorzet die Finn niet helemaal goed kon verwerken. Ook een simpele intikker was het gevolg. 2-2 was de ruststand. Dit was een logische stand gezien het spelbeeld.

  Tweede helft
  In de rust werd door de trainers een aantal tactisch aanwijzingen gegeven die ervoor zorgde dat het spelbeeld in de tweede helft compleet kantelde in het voordeel van Berkum. De achterhoede van WHC werd goed onder druk gehouden door David, Daniel en Jaro. Achterin zorgden Alex, Daan, Cairo en Stijn dat er in de tweede helft geen enkele echte kans meer werd weggegeven. Dit had ook te maken met het feit dat er op het middenveld de cruciale duels meer de kant van Berkum opvielen en hierdoor er sneller doorgevoetbald kon worden.  Mooi leerpunt voor de volgende wedstrijden!

  10 minuten na rust werd Jaro diagonaal weggestuurd en scoorde ijskoud de 3-2. Dit soort klusjes kun je aan hem overlaten. Niet blind uithalen maar gewoon bekeken inschieten. De rust in het spel van Berkum kreeg hiermee een boost en het wachten was hierna op de definitieve nekslag. Deze kwam 10 minuten later toen Jaro zijn tweede van de middag liet aantekenen en de verdiende 4-2 binnenschoot.

  WHC probeerde nog wat druk te ontwikkelen maar tot daadwerkelijke kansen leidde dit niet. De verdediging stond als een huis en Finn hoefde nergens handelend op te treden. Na het laatste fluitsignaal was de opluchting bij Berkum aanwezig omdat na een valse start in de eerste helft er in een veel betere tweede helft uiteindelijk toch nog vrij makkelijk van WHC gewonnen werd. Er werd een lange neus getrokken naar een na later bleek ontzettend vervelend groepje ouders van WHC dat achter de goal op alles dat van Berkum was stond te schelden en te tieren. Weinig respect voor elkaar. Jammer dat er nog steeds ouders zijn die het verkeerde voorbeeld geven.

  Op naar volgende week wanneer bij SDV Barneveld de volgende finale volgt. Een verslag zal weer volgen.