• VV Berkum werd in 1961 opgericht. In de eerste jaren speelde de club in de Afdeling Zwolle, toen nog wel eens als ‘onderbond’ betiteld, waarin promoties werden binnengehaald in 1963 en 1967. In de jaren ’70 ging het hogerop. Een goede lichting jeugdspelers ging ‘en bloc’ over naar de eerste selectie en met die uit eigen gelederen versterkte selectie promoveerden de Zwollenaren in 1975 naar de 4e klasse van de ‘grote’ KNVB. Op deze pagina wordt de historie beschreven en worde foto's getoond van verschillende elftallen die een bepalende rol hebben gespeeld in de clubhistorie.

  Klik hier voor rangen en standen vanaf 1961

 • 1963 Kampioen 3e klasse
  Staand: Jo van Riel, Nico Goudkamp, Jan Edelijn, Jan Goudkamp Sr. Wim van Zon, Wim Westemeijer, Mannus Pellinkoft, Wim Borgmeijer, Ab Heldoorn.
  Zittend: Martin Kouwen, Bé van Dieren, Herman van de Vegte, Willem van Zon, Jan Goudkamp, Henk Spijker, Gé Westemeijer. (niet op foto: Jan Slomp).

 • 1967 Kampioen 2e klasse
  Staand: Andries Peters, Henk Kattenberg, Mannus Pellinkoft, Wim Westemeijer, Gé Mulder, Jo van Riel, Henk Jansen, Adrie Evers, Jan Goudkamp, Jan Hageman, Roelof Kouwen.
  Zittend: Jan Westemeijer, Harry Westemeijer, Herman van de Vegte, Joop Schuman, Jan Slomp, Martin Kouwen.

 • Dat was de start van een succesperiode want een jaar later werden de zwart-witten ongeslagen kampioen van die 4e klasse. Het jonge elftal boekte bovendien een opmerkelijk succes door de finale van het landelijke bekertoernooi te halen, waar het pas na verlenging werd verslagen door de toen toonaangevende amateurclub De Zwervers uit Rotterdam. Op weg naar die finale versloeg vierdeklasser Berkum ook eersteklassers (toen nog de top van het zaterdagvoetbal) als WHC, Harkemase Boys, Zwart Wit ’28 uit Rotterdam en Hollandscheveld.

 •  

  1975 en 1976 Kampioen 1e (KNVB Zwolle) en 4e klasse (KNVB Oost) en finalist landelijke KNVB Beker (1976) en Nederlands Kampioen Afdelingen (1975)
  Staand: Piet Halfwerk, Dick aan het Rot, Theo Hegeman, Rob van Kessel, Jan de Groot, Roel van ’t Oever, Lambert Pellinkoft, Herman van de Vegte, Jacques Tijhaar, Martin Kouwen, Jan de Roos.
  Zittend: Gé Mulder, Rob van Dalen, Lourens van Dalen, Johan Jans, Jan Westemeijer, Herman Zuidberg, Herman van den Belt.

 • Na deze succesperiode acteerden de Zwollenaren 16 jaar in de 3e klasse. Diverse keren gloorde de 2e klasse, maar toen waren er nog geen periodekampioenschappen waardoor het niet zo eenvoudig was om te promoveren. Pas in 1992 was het eindelijk zover. In een prachtige wedstrijd bij ASC uit Dalfsen werd de zo lang gewenste promotie naar de 2e klasse bereikt. Dat was toen nog het één na hoogste amateurniveau, en dus vergelijkbaar met de huidige Hoofdklasse. 

 • 1992 Kampioen 3e klasse
  Staand: Piet Halfwerk, Herman van den Belt, Herman van de Vegt, Erik Borger, Marcel Willems, Marcel Beumer, Henri Blankvoort, Frank van Hoesel, Rinke Borger, Gert Dunnink, Ernst Versluis,
  Rini van der Meulen, Girben Kooiman, Piet Diender.
  Zittend: Hans Stoel, Martin Kouwen, Frank de Jong, Raymond Schuurman, Pim van Hoesel, Ronald Korterik, Erik Pol en
  Martin Veldwijk.

 • Het eerste seizoen in de Noordelijke 2e klasse was er nog succes met een periodetitel en een lange kampioensstrijd met de latere kampioen Flevo Boys. Daarna kwam er een terugslag. In 1994 en 1995 degradeerde het vlaggenschip naar de 4e klasse, om daar een jaar later direct weer kampioen te worden. 

 • 1996 Kampioen 4e klasse
  Staand:Fokko Wielink, Girben.Kooijman,Bas Koekoek, Rinke Borger, Chafiek Goelab,Erik .Blom, Gert.Dunnink, Frank van Hoesel, Ronald Korterik, Marcel Willems, Folkert ter Bekke, Eduard Lindeboom, Martin Kouwen,
  Fokko Hoogeveen, Joop Jansen.
  Zittend: William Bakker, Reindert Reinders, Jurrie Wink, Raymond Schuurman, Peter Beintema, Marco van Zuthem,
  Frank Kuhlman, Martin Zuidberg.

 • In dat jaar (1996)  werden de klassen bovendien ‘omgenummerd’. Wat de 1e klasse was werd toen Hoofdklasse en zo kwam Berkum weer in de 2e klasse terecht. Daar bleef men slechts twee jaar actief, want in 1998 wisten de Berkumers promotie naar de 1e klasse af te dwingen. 

 • 1998 Kampioen 2e klasse (na herindeling klassen)
  Erwin van Meekeren, Peter Huisman, Marcel Willems, Erik Blom, Edwin Waterham, Marco van Zuthem, Jurrie Wink, Ronald Korterik, Reindert Reinders, Fokko Hoogeveen, Frank van Hoesel, Jurgen Ludeking, Martin Kouwen, Henri Smook, Raymond Schuurman, Erik Fillet.

 • Na een goede start (derde in 1999) bleek er nog geen stabiele eersteklasser in te zitten. In 2000 werd het vege lijf nog gered door een degradatiewedstrijd tegen Hardegarijp met 4-1 te winnen, maar nota bene in het jubileumjaar 2001 ging toch mis. Met een schamel puntenaantal van vier degradeerde de te jonge ploeg weer naar de 2e klasse. Een jaar later werd de opmars definitief ingezet. Via de nacompetitie werd in 2002 de 1e klasse weer bereikt waar periodekampioenschappen werden behaald in 2003, 2005 en 2006.

  Hoofdklasse

  In 2006 pakte Berkum niet alleen een periodetitel maar won het ook de nacompetitie. Vervolgens werd er promotie naar de Hoofdklasse afgedwongen in een enerverend beslissingsduel tegen het gerenommeerde DOVO.

 • 2006 Kampioen nacompetitie 1e klasse (tegen DOVO in Apeldoorn)
  V.l.n.r. Martijn van Uffelen, Jurian Meijntjes, Frans Koornberg, Stefan van der Meulen, Leonard de Jong, Robert Jan Stals, Matthijs Bouwhuis, Jan Vos, Henk Jan van den Berg, Marc van der Meulen, Berry Wagterveld, Arjen Westrik, Erwin van Leur en George Huisman (liggend).
  Niet op foto: Jean Paul Ndizeye, Edwin Duim, Dick Heideveld, Chris van der Meulen, Edmund Mijnheer, Dirk Jan Bronkhorst, Bert Bredewout, Klaas Henk de Jager, Jeffrey Pohowainjaan, Johan uit den Bulten, Hennie in ’t Hof, Marcel van der Kolk, Manuel Vis, Sander Bolt, Maiko Alberink, Bas Bouwhuis en Allon Alberink.

 • Het hoofdklasserschap duurde daarna in eerste instantie maar één seizoen, maar in 2008 was er opnieuw succes in de nacompetitie. Via een promotie/degradatie-wedstrijd in Putten tegen LRC Leerdam werd er, opnieuw na een spectactaculaire verlenging, weer promotie naar  de Hoofdklasse binnengehaald.

 • 2008 kampioen nacompetitie
  Dick Heideveld, Marc van der Meulen, Jurjen Meijntjes, Marcel Vos, Edwin Mijnheer, Maiko Alberink, Chris van der Meulen, Bouwe Zonnenberg, Dennis Demmers, Fokko Ebbens, Jean Paul Ndizeye,
  Hendrik Jan Huzen.

 • In 2008/2009 eindigde Berkum op een keurige vierde plaats in de Hoofdklasse C en in 2009/2010 sloten de Zwollenaren de jaargang, na een veelbelovende eerste seizoenshelft, af met een uiteindelijk wat teleurstellende maar wél veilige 11e plaats.

  In het daarop volgende seizoen 2010/2011 eindigde Berkum in de middenmoot op een achtste plek, zodat inmiddels kon worden gesteld dat het streven om een ‘stabiele hoofdklasser’ te zijn was gerealiseerd. In dat seizoen leverden de Zwollenaren bovendien een goede prestatie door in de strijd om de Districtsbeker Oost onder meer de topklassers HHC Hardenberg en Excelsior ’31 uit te schakelen. Aan het bekeravontuur kwam een einde in de kwartfinale tegen Achilles ’29, een grootmacht in de topklasse van het zondagvoetbal. In Groesbeek was het na 90 minuten nog 2-2, maar Achilles ging daarna met de eer strijken in de beslissende strafschoppenreeks. Omdat Berkum zo ver in het toernooi om de districtsbeker kwam mocht de club overigens wel, na een herkansingsronde, in het seizoen erna deelnemen aan de strijd om de ‘grote’ KNVB-beker, de Amstel Cup.

  Bekersuccessen

  In 2011 werd het 50-jarig jubileum van Berkum gevierd met een denderende feestavond, een fraai jubileumboek en een toernooi waarin tegen HSV en FC Zwolle werd gevoetbald, maar ook met een voor de club unieke serie bekersuccessen. In de strijd om de Amstel Cup werd eerst Urk opzij gezet en in de tweede ronde zorgden de zwart-witten voor een stunt door de profs van Veendam met een dik verdiende 2-0 winst uit het toernooi te gooien. Voor het eerst in haar geschiedenis was Berkum doorgedrongen tot de derde ronde van de ‘grote’ KNVB-Beker en daarin moest de club het opnemen tegen Heracles. In het met zo’n 8000 toeschouwers, onder wie veel met 10 bussen aangevoerde Berkum-fans, prima bezette Polman Stadion bleek de Almelose eredivisonist toch een te hoge horde. Heracles zegevierde uiteindelijk met 4-0 maar een verdienstelijk spelend Berkum gaf goed partij en het team werd zeker niet weggetikt op die historische avond.

  Het seizoen 2011/2012 had voor het eerste van Berkum qua competitieresultaten twee volledig verschillende gezichten. In de eerste seizoenshelft vielen de resultaten bar tegen en bij de winterstop bivakkeerde de ploeg op een plek waar de dreiging van rechtstreekse degradatie levensgroot was. In de tweede helft van het seizoen volgde echter een bijna wonderbaarlijke ‘wederopstanding’ waarbij in de laatste acht wedstrijden liefst 22 punten werden gepakt! Daardoor eindigden de Zwollenaren weer op een achtste plek in de Hoofdklasse C, maar werd bovendien de derde periodetitel gepakt. Daarmee was het succes nog niet op, want Berkum won vervolgens de nacompetitie van de twee andere periodekampioenen, ACV en WHC. In de twee halve finales van de play-offs om promotie naar de Topklasse bleek Ter Leede daarna echter te sterk voor Berkum, maar het succes in de nacompetitie was toch een prachtige afsluiting van het seizoen voor de Zwollenaren, die dus ook in de jaargang 2012/2013 weer in de Hoofdklasse C spelen.

  Het seizoen 2013/2014 was zeer teleurstellend door een niet verwachte degradatie.

  3 jaar in de 1e klasse
  Hoe moeilijk het is weer terug te keren in de Hoofdklasse hebben de seizoenen 2014 tot 2017 wel laten zien. In het eerste seizoen werd Berkum derde en periodekampioen zonder vervolg. In het seizoen 2015/2016 eindigde Berkum bovenaan de ranglijst met een beter doelsaldo als Barneveld, maar met een gelijk aantal punten. De beslissingswedstrijd bij CSV in Apeldoorn werd verloren. Ook de daaropvolgende play-off serie bracht opnieuw geen promotie naar de Hoofdklasse.

  Kampioen 2016-2017
  Na 3 jaar eindelijk kampioen. En hoe. Slechts één wedstrijd verloren, 63 punten, de meeste doelpunten voor (84) en de minste doelpunten tegen (24). En als kroon op het kampioensjaar werden Johnsen Bacuna en Chris van der Meulen gedeeld eerste in de Salverda Topscorers Trofee met beiden 20 doelpunten achter hun naam.

 • 2017 Kampioen 1e klasse
  Boven: Nick Karel, Jos Dohmen, Allard van der Meer, Dennis Horstman, Frank Hoolsema, Erik Teunisen, Chris van der Meulen, Ricardo Kuijer, Dominic van Hoof, Bram Pool, Bjarn Onderstal, Marc van der Meulen, Jorben Nieuwenhuis,
  Onder: Arno Hoekstra, Youp Kok, Ruud Wellenberg, Jeroen van Brummen, Jasper Bremmer, Huib Veurink, Timo ter Haar, Thom Kooke, Jason Huisman, Mehran Ali Pour Asli
  Niet op de foto: Johnsen Bacuna, Jordi Lemmens, Anjos de Lange en Robert Korterink