• Wat ALS……….?

Wat als ik het deze lange tocht nu eens niet volbreng of wat als dit eens te zwaar voor mij wordt?

Opgeven is geen optie, doorgaan en strijden tot het bittere einde. Behalve als extreem avontuur en sportieve uitdaging zie ik het volbrengen van deze tocht ook als een moment van reflectie. Vandaar dat ik deze reis koppel aan een goed doel: ‘Stop ALS’. Deze ongeneselijke ernstige spier-/zenuwziekte kenmerkt zich door het langzame afsterven van de zenuwcellen in het ruggenmerg en de hersenen. Spiergroep voor spiergroep valt uit een onomkeerbaar proces dat niet valt te stoppen.

Gemiddeld leeft iemand nog maar drie jaar nadat de diagnose gesteld is. Over de oorzaak van de aandoening is nog steeds weinig bekend. Daarom werft Stichting ALS Nederland fondsen voor onderzoek. De stichting zet zich in voor een grotere bekendheid van de ziekte en voor een betere kwaliteit van onderzoek en zorg voor de 500 mensen die nu jaarlijks door ALS getroffen worden.

Mijn vader Mannus Pellinkoft was één van hen, hij stierf na een oneerlijke strijd op 27 april 2015 aan deze vreselijke ziekte. Met grote bewondering en respect heb ik gezien hoe hij tot het einde zijn lot waardig heeft gedragen. Ik mis hem nog iedere dag en ook nu is hij een grote inspiratie voor mij.

• Het moest natuurlijk wel een doel zijn dat tot de verbeelding spreekt. Een prestatie die mensen aanzet om mij en de stichting ALS te steunen tijdens de 10 maanden van voorbereiding op en het voltooien van deze barre tocht.

Eindelijk is het zover, de reservering voor de Inca Trail Marathon 2019 in Peru is gemaakt. De eerste kilometers zitten inmiddels in de benen en de vele trainingsuren kunnen nu echt beginnen. Eind juni vlieg ik naar Lima om van vrijdag 28 juni t/m 7 juli deel te nemen aan de Inca Trail Marathon. Eén van de zwaarste en meest iconische marathons op aarde naar de legendarische verloren stad Machu Picchu.

Technische gezien is dit geen ultra marathon, maar qua inspanning zeer zeker wel. De ongelijke trappen zijn aangelegd door de vroege Inca's en gaan, met 3000 meter stijgen en 3300 meter dalen, over bergpassen tot 4215 meter hoogte. Je lijf krijgt aardig wat te verduren als je in die ijle lucht met zuurstofschuld moet presteren.

De toeristen die over de Incatrail naar Machu Picchu lopen doen er minimaal 4 dagen over, ik hoop zelf het na 12 uur non-stop rennen te finishen. Je beloning aan het einde van de tocht: de afdaling door de zonnepoort en de foto finish met het uitzicht op de verloren stad van de Inca's.

Zoals mij een lange voorbereiding en zware weg te voet te wachten staat, is er ook nog een lange weg te gaan om ervoor te zorgen dat ALS definitief een halt toegeroepen kan worden, of zelfs maar te vertragen. ALS moet de wereld uit! Vecht daarom met mij mee tegen de ziekte. Kijk op mijn Facebook, of klik op de link met digitale collectebus en doneer. Graag zou ik steun voor één euro per kilometer erbij hebben, maar alle beetjes helpen!

Bij voorbaat hartelijk dank voor de support,
    Gert Pellinkoft

Liever direct doneren: